Brittiska drottningens parad ställs in – igen

Drottning Elizabeth II:s födelsedag brukar firas med en stor militärparad genom London. I år ställs paraden in för andra året i rad, på grund av coronapandemin.

Drottning Elizabeth II:s födelsedagsparad ställs in även i år. På bilden deltar drottningen i militärparaden till hennes ära 2019. Arkivbild.

Drottning Elizabeth II:s födelsedagsparad ställs in även i år. På bilden deltar drottningen i militärparaden till hennes ära 2019. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Personligt2021-03-19 19:05

Paraden kallas "Trooping the colour" och äger alltid rum i början av juni – trots att drottningens födelsedag är den 21 april. I fjol firades födelsedagen i stället med en mindre militäruppvisning på gräsmattan utanför Windsor Castle och förmodligen kommer firandet att se likadant ut i år, meddelar brittiska hovet.

"Efter en diskussion med regeringen och andra aktörer har det beslutats att drottningens officiella födelsedagsparad inte kommer att äga rum på traditionellt vis i centrala London", skriver hovet i ett uttalande.

Drottning Elizabeth II fyller 95 år om en dryg månad och hennes make prins Philip fyller 100 den 10 juni. Traditionen att fira monarkens födelsedag i juni härstammar ända från kung George II som instiftade "Trooping the colour" 1748. Han ville fira sin födelsedag även på sommaren, då hans verkliga födelsedag var 30 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!