"Captain Tom" är död – hyllas av drottningen

Den adlade brittiske superinsamlaren och krigsveteranen Tom Moore har avlidit med covid-19. Nu hyllas Moore, som blev 100 år gammal, av drottning Elizabeth och premiärminister Boris Johnson.

Den adlade brittiske superinsamlaren och krigsveteranen Tom Moore har avlidit med covid-19. Här på en bild från september 2020.

Den adlade brittiske superinsamlaren och krigsveteranen Tom Moore har avlidit med covid-19. Här på en bild från september 2020.

Foto: Joe Giddens/AP/TT

Personligt2021-02-02 17:25

"Det är med stor sorg som vi meddelar att vår kära fader, kapten Sir Tom Moore, är död", skriver hans döttrar i ett uttalande.

Moore dog på tisdagsmorgonen på Bedford Hospital. Han hade testat positivt för covid-19 den 22 januari och kämpade mot lunginflammation. Under de senaste fem åren fick Moore behandling för prostatacancer och hudcancer.

Han vaccinerades inte mot covid-19 på grund av de andra läkemedlen han tog.

Samlade in jättebelopp

Tom Moore blev "Captain Tom" med britterna när han i våras samlade in 38 miljoner pund (436 miljoner svenska kronor) till sjukvården under coronakrisen.

Veteranen från andra världskriget gjorde det genom att promenera 100 varv i sin trädgård före sin 100-årsdag och samtidigt uppmana människor att donera om de stödde initiativet.

I juli adlades Tom Moore av Storbritanniens drottning Elizabeth II i en ceremoni på slottet Windsor.

Drottningen kommer nu att skicka en kondoleans till Tom Moores familj, uppger Buckingham Palace.

"Hennes majestät tyckte mycket om att träffa Sir Tom och hans familj i Windsor förra året. Hon och hela kungafamiljens tankar är med familjen och hon såg hur Sir Tom inspirerade hela nationen och andra över hela världen", skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson stämmer in i hyllningskören och säger att Tom Moore mitt i coronakrisen "inspirerade nationen och gav världen hopp". Johnson beordrade också att flaggan vid Downing Street 10 skulle halas på halv stång.

Som en dröm

Döttrarna skriver att deras fars sista år var som en dröm.

"Han var föryngrad och upplevde saker som han bara hade drömt om. Han var en otrolig far och farfar och han kommer att finnas i våra hjärtan för alltid".

Tom Moore växte upp i Yorkshire i norra England och tjänstgjorde i Indien, Burma och Sumatra under andra världskriget.

Innan "Captain Tom" blev sir Tom hade han för sina insatser bland annat utsetts till hedersöverste, hedersmedlem i engelska cricketlandslaget samt tilldelats den medeltida utmärkelsen "The freedom of the City of London" som funnits sedan 1237.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!