Danmark öppnar – "skål för livet!"

Fyra danska sjuksköterskor skålar i vitt vin:
–Skål för livet!För första gången på mer än fyra månader får danska restauranger ta emot gäster. Under parasollet på uteserveringen vid kanalen i Nyhavn i Köpenhamn är lyckan påtaglig.

Sjuksköterskorna Jeanett Trolle, Laila Svendsen, Annegrethe Petersen och Sigrid Nielsen i solen under Dannebrogen i Nyhavn i Köpenhamn.

Sjuksköterskorna Jeanett Trolle, Laila Svendsen, Annegrethe Petersen och Sigrid Nielsen i solen under Dannebrogen i Nyhavn i Köpenhamn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Personligt2021-04-21 16:15

– Det är fantastiskt! Vi är så glada, säger Jeanett Trolle, som under sin jobbvardag har vårdat covidpatienter precis som de tre väninnorna runt bordet.

Så fort det stod klart att restaurangerna skulle öppna igen skyndade de att boka bord, så om det blir för kallt utomhus denna blåsiga dag har de möjlighet att flytta in inomhus. Förhandsbokning är ett krav inomhus, liksom att man visar upp sitt coronapass i mobilen.

– Det har varit förfärligt, säger Jeanett Trolle om de senaste månaderna.

– Visst, det är också trevligt att ses privat, men det är något helt annat att komma ut och uppleva Köpenhamn så som Köpenhamn ska upplevas.

Omdiskuterat bokningskrav

Onsdagens restaurangöppning har varit omdiskuterad på grund av de många reglerna för inomhusservering. Utöver förhandsbokning minst 30 minuter i förväg och coronapass krävs också munskydd på gående eller stående gäster. Dessutom upphör all servering klockan 22 och en timme senare måste restaurangen vara tom.

– 30-minutersregeln är förfärlig. Vi har accepterat alla andra regler med glädje, men den förstår vi inte, säger Michael Olsen som driver restaurangen Nyhavnskroen.

Regeln krånglar till det för mindre serveringar som hittills levt på spontana drop-in-gäster, påpekar han. För egen del sitter han säkert – de närmaste tio dagarna är det fullbokat här.

Hans granne som driver restaurangen Ved kajen har bara en anställd som serverar.

– Nu ska den personen springa och kolla bokningar hela tiden i stället för att ta hand om gästerna, säger Susanne Juul, Ved kajens restaurangchef.

Vissa avstår

Branschorganisationen Horesta har kritiserat bokningsregeln och påpekat att vissa medlemsföretag på grund av den avstår från att öppna för gäster inomhus.

Kritiken har fångats upp av flera partier i folketinget som kräver att bokningskravet tas bort. Näringsminister Simon Kollerup (S) har sagt sig vara öppen för dialog om saken, men samtidigt i intervjuer pekat på att det i början kan vara bra med ett "fartgupp" för att inte rörligheten ska bli för stor.

Vid ett annat bord i Nyhavn sitter Jeanette Dahl Pedersen som tagit ledigt från jobbet för att denna dag kunna frossa i kafé- och restaurangbesök.

Hon började med en kopp kaffe på Hotel D'Angleterre. Nu sitter hon i solen i Nyhavn och äter brunch. Finalen blir ett restaurangbesök med vänner – inomhus. Hon förutspår en historisk kväll, då Köpenhamn kommer att vara fullt av människor.

Saknat samhörigheten

De senaste månaderna har inneburit svår ensamhet för många människor, tror Jeanette Dahl Pedersen. Själv är hon van vid två, tre restaurangbesök i veckan, men nu har det varit hämtmat för hela slanten. Det passar henne dåligt – hon är en social person, påpekar hon.

– Man saknar samhörigheten som man har när man går ut med vänner.

Samtidigt understryker hon att hon har stort förtroende för hur regeringen och myndigheterna hanterat pandemin.

– De har inte gjort det här för skojs skull och det har kostat mycket.

Det är inte bara restauranger som öppnar i denna fas utan också exempelvis museer, konsthallar, bibliotek och större köpcentrum. Michael Olsen ser det som en nödvändighet.

– Vi har väntat länge. Jag anser att det är rätt att vi öppnar nu, vi får ta den risken i Danmark eftersom det har varit en slags stress bland befolkningen. Nu får vi bara hålla tummarna för att inte den tredje vågen slår till, säger han.

Fakta: Så här öppnar Danmark

Från och med nu går det att äta mat på restauranger och kaféer. För inomhusservering gäller dock krav på förbokning minst en halvtimme i förväg. Gästerna måste också uppvisa coronapass, en app i mobilen, där det framgår att man testat negativt för covid-19 de senaste 72 timmarna, alternativt har antikroppar efter genomgången sjukdom eller har blivit vaccinerad. Inomhus måste gästerna ha munskydd förutom när de sitter till bords. Serveringen upphör klockan 22.

Större inköpscentrum öppnar.

Upp till 500 åskådare får komma in på läktarna i bland annat superligan, den danska högstaligan i fotboll.

Kyrkorna får hålla gudstjänster och andra religiösa sammankomster i mer än en halvtimme. Det blir också tillåtet för gudstjänstdeltagare att sjunga tillsammans.

Nu blir det fritt fram för tio personer att träffas inomhus hemma, i stället för fem som hittills. För folksamlingar utomhus blir taket 50 personer i stället för det tidigare taket på tio. Planen är att dessa tak stegvis ska höjas ytterligare, den 6 och 21 maj och den 11 juni.

På utbildningar av olika slag blir det ett större inslag av undervisning i klassrum, men distansundervisningen finns kvar i varierande grad. Olika regler gäller för olika typer av utbildning.

Även bibliotek, museer och konsthallar öppnas för dem med coronapass.

Barn och unga under 18 år kan börja idrotta inomhus, men behöver inte uppvisa coronapass.

Källa: Justitieministeriet/Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!