Länge har myrkottar jagats och sålts runt om i världen för att ätas eller användas i kinesisk medicin. Men nu har djurets skydd ökat i Kina, efersom man i veckan valde att sätta myrkotten i högsta skyddsklass.
– Det innebär att all handel med myrkotten förbjuds och att man kan kontrollera den på ett bra sätt. Det betyder väldigt mycket, säger Mats Forslund.
Minskat med 80 procent
Det finns åtta arter av myrkottar och alla är starkt hotade. Fyra av dessa finns i Asien, där bestånden har krympt med 80 procent på 10 år enligt WWF. Resterande fyra arter finns i Afrika och handeln är omfattande, 2019 såldes cirka 195 000 myrkottar globalt. Mats Forslund tror att djurets skydd i Kinas naturskyddslag kommer att ha en positiv påverkan på bestånden, trots risken att handeln flyttar till närliggande länder.
– Myrkottar konsumeras i hela Asien men Kina står för en stor del. Det är ett stort land med många människor, då blir det en stor konsumtion. Det här är ett ständigt pågående arbete, men är det svårt så är det färre som gör det.
Kopplingar till coronaviruset
Myrkotten har nyligen hamnat i strålkastarljuset på grund av misstänkta kopplingar mellan djuret och coronaviruset. Att djuret skulle kunna vara ett värddjur för coronaviruset är dock inte bekräftat. Mats Forslund tror att beslutet att utöka skyddet för myrkotten hör samman med virusutbrottet.
– Det finns många fördelar med att man har gjort på det här sättet. Det är ett efterlängtat skydd för myrkottarna men också ett sätt att hindra att såna här virus uppkommer igen, säger Mats Forslund.