Lastbilskonvoj med vaccin redo att rulla ut

På söndagsmorgonen drar den i gång – vaccinationskampanjen som kallas den största och mest komplicerade i USA:s historia. Det sker dagen efter att landet passerat 16 miljoner bekräftade fall av coronaviruset.

En lastbil vid Pfizers anläggning i Michigan på lördagen.

En lastbil vid Pfizers anläggning i Michigan på lördagen.

Foto: Paul Sancya/AP/TT

Personligt2020-12-13 08:50

En konvoj av lastbilar står nu redo att rulla ut från Pzifers produktionsanläggning i Kalamazoo, Michigan. Transporten består av containrar fyllda med förvaringsboxar, stora som resväskor, som packats med torris och upp till 4 875 doser vaccin per box. Vaccinet måste förvaras i 70 minusgrader, vilket innebär extra logistiska utmaningar. Boxarna spåras med GPS och är utrustade med temperatursensorer som kan läsas av digitalt.

De värdefulla lasterna kommer att eskorteras av polis till sina slutdestinationer, de flesta av dem via flygplan. 145 amerikanska platser har öronmärkts för de första doserna, som väntas vara sjukhusen tillhanda på måndagen och gå först till vårdarbetare och äldre som bor på vårdhem.

– De första doserna kommer att kunna ges inom 24 timmar, sade president Donald Trump i ett videoklipp på Twitter på lördagen.

Veckans dygnssiffror över bekräftat avlidna med covid-19 innebar dystra rekord – för första gången sedan pandemins start passerade dödstalet 3 000 under ett dygn. Amerikanerna har nu fått stränga varningar av tillträdande president Joe Bidens rådgivande viruspanel att ställa in sina planerade julfester.

Pfizer-Biontechs vaccin, som "nödgodkändes" av USA:s läkemedelsmyndighet FDA under lördagen, levereras från två fotbollsplansstora anläggningar med hundratals stora frysar. Den ena finns i Kalamazoo och den andra i belgiska Puurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!