Nytt polisvÄld upprör i Ohio

Ännu en svart man ihjĂ€lskjuten av en vit polis i USA. Ohiobor demonstrerar för rĂ€ttvisa och polischefen vill lĂ„ta avskeda den som sköt.

Ohiobor tÀnder ljus för den dödade och demonstrerar mot polisvÄld mot svarta.

Ohiobor tÀnder ljus för den dödade och demonstrerar mot polisvÄld mot svarta.

Foto: Joshua A. Bickel /AP/TT

Personligt2020-12-25 08:35

– Meningslöst vĂ„ld som hade kunnat förebyggas.

SÄ bedömer Thomas Quinlan, polischef i Columbus, Ohio, ingripandet i tisdags som kostade Andre Maurice Hill livet.

Efter en snabb intern utredning vill Quinlan lÄta avskeda den polis som sköt Hill.

Nattligt störningslarm

Det började med ett enkelt larm frÄn grannskapet före gryningen om att nÄgon startade sin bil gÄng pÄ gÄng under lÄng tid, förklarar Columbuspolisen i ett uttalande.

Patrullen som kom dit aktiverade sina kroppskameror först efter att ha skjutit, men pÄ den minutlÄnga, ljudlösa upptakten som alltid finns med pÄ videon före kamerans aktivering ser man den 47-Ärige Hill gÄ emot polispatrullen med sin mobil i vÀnster hand. Högerhanden syns inte, men enligt rapporten var han obevÀpnad.

Insatspoliserna vÀntade flera minuter med att nÀrma sig Hill dÀr han lÄg pÄ marken, och han dog senare pÄ sjukhus.

Enligt lokalpressen har det tidigare kommit klagomÄl mot samme polisman för övervÄld.

Ingen livrÀddning

BorgmÀstare Andrew Ginter Àr chockerad över att patrullen inte gav Hill första hjÀlpen pÄ plats. Hill var kÀnd i kvarteret och bekant med familjen utanför vars hus hans bil stod.

– Han var en gĂ€st dĂ€r, inte intrĂ€ngling, sade Ginter.

Det Àr mindre Àn tre veckor sedan en annan svart man oprovocerat dödades av polis i Columbus. Den gÄngen var det 23-Ärige Casey Goodson som var pÄ vÀg hem, och hans anhöriga sÀger att han bar pÄ en smörgÄs som polisen förmodligen tog för ett vapen.

– Än en gĂ„ng ser polismĂ€n en svart man och drar slutsatsen att han Ă€r en farlig brottsling, kommenterar advokaten Ben Crump som försvarat mĂ„nga som utsatts för polisbrutalitet – dĂ€ribland anhöriga till George Floyd, som en polis kvĂ€vde med sitt knĂ€ i vĂ„ras, fallet som fick Black lives matter-rörelsen att flamma upp.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om