Nytt polisvåld upprör i Ohio

Ännu en svart man ihjälskjuten av en vit polis i USA. Ohiobor demonstrerar för rättvisa och polischefen vill låta avskeda den som sköt.

Ohiobor tänder ljus för den dödade och demonstrerar mot polisvåld mot svarta.

Ohiobor tänder ljus för den dödade och demonstrerar mot polisvåld mot svarta.

Foto: Joshua A. Bickel /AP/TT

Personligt2020-12-25 08:35

– Meningslöst våld som hade kunnat förebyggas.

Så bedömer Thomas Quinlan, polischef i Columbus, Ohio, ingripandet i tisdags som kostade Andre Maurice Hill livet.

Efter en snabb intern utredning vill Quinlan låta avskeda den polis som sköt Hill.

Nattligt störningslarm

Det började med ett enkelt larm från grannskapet före gryningen om att någon startade sin bil gång på gång under lång tid, förklarar Columbuspolisen i ett uttalande.

Patrullen som kom dit aktiverade sina kroppskameror först efter att ha skjutit, men på den minutlånga, ljudlösa upptakten som alltid finns med på videon före kamerans aktivering ser man den 47-årige Hill gå emot polispatrullen med sin mobil i vänster hand. Högerhanden syns inte, men enligt rapporten var han obeväpnad.

Insatspoliserna väntade flera minuter med att närma sig Hill där han låg på marken, och han dog senare på sjukhus.

Enligt lokalpressen har det tidigare kommit klagomål mot samme polisman för övervåld.

Ingen livräddning

Borgmästare Andrew Ginter är chockerad över att patrullen inte gav Hill första hjälpen på plats. Hill var känd i kvarteret och bekant med familjen utanför vars hus hans bil stod.

– Han var en gäst där, inte inträngling, sade Ginter.

Det är mindre än tre veckor sedan en annan svart man oprovocerat dödades av polis i Columbus. Den gången var det 23-årige Casey Goodson som var på väg hem, och hans anhöriga säger att han bar på en smörgås som polisen förmodligen tog för ett vapen.

– Än en gång ser polismän en svart man och drar slutsatsen att han är en farlig brottsling, kommenterar advokaten Ben Crump som försvarat många som utsatts för polisbrutalitet – däribland anhöriga till George Floyd, som en polis kvävde med sitt knä i våras, fallet som fick Black lives matter-rörelsen att flamma upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!