Helikopter ska transportera strandade turister

Hundratals turister är fast vid foten av det berg som världsarvet Machu Picchu i Peru ligger på, till följd av strejker som en del av protesterna i landet. Nu ska en militärhelikopter skickas till platsen.

Soldater i Perus huvudstad Lima.

Soldater i Perus huvudstad Lima.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Peru2022-12-17 08:18

Omfattande och våldsamma protester skakar Peru efter att expresidenten Pedro Castillo avsattes i förra veckan. I Cusco har flygplatsen varit stängd sedan i måndags, då demonstranter försökte storma terminalen och omkring 5 000 turister är strandsatta i staden.

Även tågen till världsarvet Machu Picchu har stått stilla sedan i tisdags efter strejker under protesterna. Närmare 800 turister från flera olika länder är fast i en stad vid foten av det berg som inkastaden ligger på. Omkring 200 av dem ska ha lämnat staden till fots i ett försök att nå en annan stad varifrån de kan ta ett tåg till Cusco.

Utrikesdepartementet (UD) har uppgifter om att en svensk befinner sig i Aquas Calientes, byn nedanför Machu Picchu. UD uppskattar att det finns runt 300 personer med svenskt medborgarskap i landet.

På lördagen väntas en militärhelikopter anlända till Machu Picchu för att börja transportera strandsatta turister till Cusco, enligt tjänstemän från staden.

Pedro Castillo avsattes och greps efter att han den 7 december försökt att upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut om att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängarna beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

I onsdags utlyste Peru ett riksomfattande undantagstillstånd – som Castillo-anhängarna trotsar genom rasande protester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!