Q'eswachaka-bron i provinsen Canas i södra Peru är den sista repbro som finns bevarad från inkarikets dagar. Via den 28 meter långa och 1,2 meter breda hängbron kan invånarna i området ta sig över floden Apurímac.
Bron konstruerades för 600 år sedan av inkafolket. Den består endast av tjocka rep, som flätats ihop ovanför den djupa ravinen. I en symbolladdad årlig ritual ser dagens lokalbor till att hålla bron i skick.
Tvinnar rep av gräs
Det traditionella reparationsarbetet sker i juni varje år, då en grupp kvinnor samlas vid bron. Där ägnar de veckor åt att tvinna gräs till de tjocka rep som flätar samman bron.
När repen är färdiga tar männen över. Deras uppdrag är knappast något för den höjdrädde. Utan selar eller säkerhetslinor ger de sig ut på bron, där de slitna rep som suttit på plats under det senaste året mödosamt byts ut.
Uppdraget anses mycket betydelsefullt.
– För oss är det en hederssak att renovera bron, säger Braulio Huilca som deltar i arbetet.
För den quechuatalande ursprungsbefolkningen innebär bytet av repen även ett symboliskt återknytande av banden till förfäderna i inkariket.
Listad av Unesco
Den komplicerade reparationen pågår under tre dagar. Innan den inleds offras ett lamm av en shaman. Enligt lokal tro skyddar det männen från olyckor då de beger sig ut på Q'eswachaka-bron.
– Om vi inte reparerar bron straffas vi av Gud. Då kan vi råka ut för en olycka eller för något annat, säger Emperatriz Arizapana Huayhua, som övervakar arbetet.
Det finns inga rapporter om skador under årets underhållsarbete.
Sedan tio år tillbaka står Q'eswachaka-bron på Unescos världsarvslista. Bron är också en viktig turistattraktion i den peruanska regionen Cusco.