Hisnande renovering av peruansk hängbro

Utan säkerhetslinor klänger de på den uråldriga repbron, 30 meter upp i luften. Det årliga underhållsarbetet av den världsarvslistade repbron Q'eswachaka i Peru har just genomförts.

Höghöjdsarbete i peruanska Canas flätar samman ursprungsbefolkningen med förfäderna från inkariket.

Höghöjdsarbete i peruanska Canas flätar samman ursprungsbefolkningen med förfäderna från inkariket.

Foto: Christian Sierra/AP/TT

Peru2023-06-24 10:19

Q'eswachaka-bron i provinsen Canas i södra Peru är den sista repbro som finns bevarad från inkarikets dagar. Via den 28 meter långa och 1,2 meter breda hängbron kan invånarna i området ta sig över floden Apurímac.

Bron konstruerades för 600 år sedan av inkafolket. Den består endast av tjocka rep, som flätats ihop ovanför den djupa ravinen. I en symbolladdad årlig ritual ser dagens lokalbor till att hålla bron i skick.

Tvinnar rep av gräs

Det traditionella reparationsarbetet sker i juni varje år, då en grupp kvinnor samlas vid bron. Där ägnar de veckor åt att tvinna gräs till de tjocka rep som flätar samman bron.

När repen är färdiga tar männen över. Deras uppdrag är knappast något för den höjdrädde. Utan selar eller säkerhetslinor ger de sig ut på bron, där de slitna rep som suttit på plats under det senaste året mödosamt byts ut.

Uppdraget anses mycket betydelsefullt.

– För oss är det en hederssak att renovera bron, säger Braulio Huilca som deltar i arbetet.

För den quechuatalande ursprungsbefolkningen innebär bytet av repen även ett symboliskt återknytande av banden till förfäderna i inkariket.

Listad av Unesco

Den komplicerade reparationen pågår under tre dagar. Innan den inleds offras ett lamm av en shaman. Enligt lokal tro skyddar det männen från olyckor då de beger sig ut på Q'eswachaka-bron.

– Om vi inte reparerar bron straffas vi av Gud. Då kan vi råka ut för en olycka eller för något annat, säger Emperatriz Arizapana Huayhua, som övervakar arbetet.

Det finns inga rapporter om skador under årets underhållsarbete.

Sedan tio år tillbaka står Q'eswachaka-bron på Unescos världsarvslista. Bron är också en viktig turistattraktion i den peruanska regionen Cusco.

Fakta: Peru

Peru har drygt 33 miljoner invånare (2021). Lima är huvudstad. Allmänna val hålls vart femte år.

Perus ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora informella sektorn.

Dina Boluarte är president. Hon är den första kvinnan på posten. Boluarte var tidigare vicepresident till Pedro Castillo som avsattes i fjol.

Källor: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!