Protester i Peru – 5 000 turister strandade

Omkring 5 000 turister är strandade i Cusco i Peru till följd av de omfattande protester som skakar landet efter att expresidenten Pedro Castillo avsattes förra veckan. Trots de dödliga protesterna har landets parlament avvisat ett förslag om att tidigarelägga valen.

Kravallpolis i Lima, Peru. Bilden är tagen i torsdags.

Kravallpolis i Lima, Peru. Bilden är tagen i torsdags.

Foto: Martin Mejia

Peru2022-12-16 05:27

Sedan Castillo greps för en dryg vecka sedan har 18 människor dödats i strider, enligt landets hälsominister Rosa Gutierrez. Men parlamentet röstade ändå mot förslaget att flytta fram valen med mer än två år, från 2026 till december 2023. Förslaget behövde få 87 röster för att godkännas, men bara 49 röstade för.

I staden Cusco har flygplatsen varit stängd sedan i måndags, då demonstranter försökte storma terminalen.

Vägar blockerade

Flera stora vägar i staden har dessutom blockerats av de protesterande.

– Det finns 5 000 turister strandsatta i Cusco, de är på sina hotell och väntar på att flygen ska starta igen, säger Darwin Baca, borgmästare i den närliggande staden Machu Picchu.

Tågen till Machu Picchu har stått stilla sedan i tisdags då flera organisationer uppmanade till strejker som en del av protesterna i landet.

18 månader

Pedro Castillo avsattes och greps efter att han den 7 december försökt att upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut om att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängarna beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

I onsdags utlyste Peru ett riksomfattande undantagstillstånd – som Castillo-anhängarna trotsar genom rasande protester.

– Jag tror inte ett dugg på Perus justitiesystem, här är allting till salu, säger demonstranten Rolando Arana i Lima.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!