Abortmedhjälp kan ge Justyna tre års fängelse

Justyna Wydrzyńska riskerar tre år bakom galler för en pillerkarta skickad med posten. Som abortaktivist i det konservativa Polen slåss hon mot en av Europas striktaste lagstiftningar – men ångrar inget.
–Jag skulle göra samma sak i dag, säger hon till TT.

Justyna Wydrzyńska efter den förra rättegångsdagen i oktober.

Justyna Wydrzyńska efter den förra rättegångsdagen i oktober.

Foto: Kuba Stezycki/Reuters/TT

Polen2023-01-11 16:28

​Justyna Wydrzyńska, den första abortaktivisten i Europa att åtalas för medhjälp till abort, är trött och uppskruvad på samma gång. Rättsfallet har legat över henne länge – det har gått över två år sedan hon tog emot telefonsamtalet som är orsaken till att hon nu precis lämnat rättssalen för fjärde gången.

Ania närmade sig den tolfte graviditetsveckan när hon hörde av sig till Justyna Wydrzyńska och organisationen Aborcja Bez Granic, på svenska Abort utan gränser. Ania, som redan hade ett barn, var desperat.

– Hon levde i en destruktiv relation. Hon hade redan försökt att åka till Tyskland för en abort, men hennes man fick reda på det och hotade att polisanmäla henne. Därför kontaktade hon oss, säger Justyna Wydrzyńska över telefon från Warszawa.

Polisanmäld av sin make

Beslutet att skicka sin egen abortmedicin till Ania var inte självklart. Justyna Wydrzyńska kände till lagen och riskerna med att bryta mot den, men Anias historia var en smärtsam påminnelse om ett eget helvete.

– Jag har också erfarenhet av att leva i en våldsam relation. Jag vet hur svårt det är att leva med en partner som kontrollerar vartenda steg du tar. Med ett till barn skulle Ania ha varit fast för alltid, säger hon och tillägger:

– Jag skulle göra samma sak i dag.

Men Anias man gick igenom hennes telefon och polisanmälde sin fru. Polisen hittade pillren, konfiskerade dem och Justyna Wydrzyńska åtalades. En månad senare fick Ania missfall.

Efter onsdagens domstolsförhandling är Wydrzyńska lättad – för första gången dök Anias numer före detta make upp i rätten, vilket innebär att rättegången är ett steg närmre ett avslut. Den 6 februari ska parterna upp i rätten igen.

– Men det var tufft att se honom, att se en person som du vet har behandlat en annan kvinna så, säger hon.

Likställer abort med mord

Polens abortlagstiftning är bland de striktaste i Europa. Abort är tillåtet enbart när den gravida kvinnans hälsa är i fara eller när graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Den som hjälper en gravid kvinna att genomföra en illegal abort riskerar upp till tre års fängelse.

Justyna Wydrzyńska anser att fallet borde läggas ner eftersom ingen abort de facto genomfördes. Andra tycker annorlunda, däribland den katolska ultrakonservativa lobbyorganisationen Ordo Iuris, som deltar i rättegången som en utomstående, tredje part för att försvara "fostrets rättigheter". Organisationen är uttalat emot abort, skilsmässa och homosexualitet och har nära kopplingar till toppolitiker inom landets regeringsparti Lag och rättvisa (PIS).

– Jobbiga relationer rättfärdigar inte mord på en annan människa, säger Katarzyna Gesiak, juridisk rådgivare vid Ordo Iuris, till TT.

– Det finns många organisationer som hjälper kvinnor som Ania, psykologiskt och finansiellt. Enligt oss är det aldrig nödvändigt att döda barn, fortsätter hon.

Många vill ha förändring

Enligt en granskning av oberoende Balkan Insight har Ordo Iuris legat bakom flera av de senaste årens mest konservativa polska reformer, däribland 2020 års åtstramning i aborträtten. För Katarzyna Gesiak är rättegången mot Justyna Wydrzyńska välkommen.

– Att tillhandahålla abortmedicin strider mot lagen och vi är överraskade över att ingen har åtalats för det här brottet tidigare. Jag tror att majoriteten av det polska folket förväntar sig att sådant här stoppas och straffas, säger Gesiak.

Justyna Wydrzyńska, som är chockad över att domaren över huvud taget låtit Ordo Iuris närvara under rättegången, delar inte hennes övertygelse. De senaste opinionsmätningarna visar att 70 procent av polackerna vill att abort ska vara lagligt fram till den tolfte graviditetsveckan, säger hon.

– Det polska samhället är redo för förändring. Problemet är att politikerna inte lyssnar på folket.

Fakta: Polens abortlagstiftning

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort.

Djupt konservativa värderingar har fått större utrymme i Polens offentliga liv sedan nationalistiska Lag och rättvisa (PIS) kom till makten 2015. Partiet gick då till val på att försvara vad man betraktar som landets traditionellt katolska karaktär.

Den 22 oktober 2020 beslutade Polens författningsdomstol att abort av foster med skador strider mot konstitutionen. Författningsdomstolen består i huvudsak av domare som har valts av PIS.

Lagskärpningen, som infördes i januari 2021, innebär att abort vid allvarliga, bestående fosterskador numer anses grundlagsvidrigt. Därmed tillåts abort enbart om den gravida kvinnan har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

I praktiken innebär det så gott som ett totalförbud. Många läkare vågar inte rädda moderns liv om fostrets hjärta fortfarande slår, och att få en abort godkänd på grund av våldtäkt eller incest är enligt människorättsorganisationer i stort sett omöjligt på grund av kravet på att presentera "bevis".

Efter åtstramningarna i aborträtten inleddes stora demonstrationer och kvinnostrejker runt om i Polen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!