"Belarus försöker skapa bild av farligt läge"

Polen varnar för att Wagnersoldater kan försöka infiltrera landet genom att utge sig för att vara migranter. Men legosoldaternas förflyttning mot den polska gränsen är inget reellt hot, menar försvarsexpert Johan Huovinen. –Belarus försöker skapa bilden av ett farligt, instabilt läge vid gränsen.

Belarusiska soldater tränar tillsammans med Wagnersoldater i Belarus. Fotot kommer från Belarus militär.

Belarusiska soldater tränar tillsammans med Wagnersoldater i Belarus. Fotot kommer från Belarus militär.

Foto: Belarus armé/AP/TT

Polen2023-07-31 15:27

Sedan det misslyckade myteriet för en månad sedan då Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin marscherade med sina mannar mot Moskva, befinner sig tusentals Wagnersoldater i Belarus – ett land med starka band till Ryssland.

De senaste dagarna har över 100 legosoldater rört sig mot den belarusiska staden Grodno, nära polska gränsen, enligt Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

– Nu har situationen blivit ännu mer farlig, sade han på en pressträff häromdagen.

Känslig landremsa

Grodno ligger bara ett par mil från den politiskt känsliga Suwalkikorridoren vid Polens gräns mot Litauen – en landremsa som förbinder Belarus med den ryska exklaven Kaliningrad.

Såväl Polen som Litauen har varnat för att legosoldater från Wagner ska försöka korsa gränsen från Belarus, genom att utge sig för att vara migranter.

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus har länge varit spänd sedan stora flyktingströmmar, med migranter från Afrika och Mellanöstern, försökt att ta sig in i Polen. Landet anklagar Belarus för att samordna migrantströmmen och kallar det en "hybridattack" i ett försök att destabilisera Polen och EU.

Litauen varnar också för att Wagnersoldater ska utnyttja migranter för att provocera fram oroligheter. Litauens vice inrikesminister Arnoldas Abramavicious sade i fredags att landet funderar på att stänga gränsen till Belarus på grund av Wagnersoldaternas närvaro i regionen.

– Vi överväger det. Möjligheten att stänga gränsen finns, sade Abramavicius.

Skapa instabilitet

Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, tror inte att legosoldaternas förflyttning närmare den polska gränsen utgör ett reellt hot. Han anser att det snarare är att betrakta som en politisk signal och att Belarus försöker skapa bilden av ett instabilt och farligt läge vid gränsen.

– Belarus har tidigare flugit upp bland annat irakier och skickat dem över gränsen i syfte att dra i gång en flyktingvåg. Det här ligger inom ramen för det, säger Huovinen.

– Möjligtvis kommer man att skapa någon "incident" vid gränsen, som till exempel en skottlossning eller ett gripande av en polsk soldat, för att eskalera spänningarna.

Den så kallade Suwalkikorridoren mellan Litauen och Polen är en lantlig och glest befolkad sträcka.
Den så kallade Suwalkikorridoren mellan Litauen och Polen är en lantlig och glest befolkad sträcka.
Fakta: Suwalkikorridoren

Suwalkikorridoren är en landremsa i nordöstra Polen och södra Litauen, uppkallad efter den polska staden Suwalki som ligger i gränsområdet.

Korridoren ligger där avståndet mellan den ryska exklaven Kaliningrad och Belarus (som har mycket nära relationer till Ryssland) är som minst. Korridoren är drygt 6,5 mil lång och strategiskt och militärt viktig eftersom den är Baltikums enda landförbindelse med övriga Nato.

Suwałkikorridoren betraktas som en av försvarsalliansens svagaste punkter och i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina har oron ökat ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!