Biden besöker soldater i sydöstra Polen

Han var omkring tio mil från Ukrainas gräns, men USA:s president Joe Biden ville komma närmare när han besökte den polska staden Rzeszów. Men säkerhetsavdelningen förbjöd honom, i stället fick Biden nöja sig med att träffa amerikanska soldater och flyktingar från krigskatastrofens Ukraina.

USA:s president Joe Biden hälsar på amerikanska soldater under sitt besök i Jasionka i Polen.

USA:s president Joe Biden hälsar på amerikanska soldater under sitt besök i Jasionka i Polen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Polen2022-03-25 02:45

President Biden med följe flög på fredagen till Polen efter en rad toppmöten i Bryssel under torsdagen.

Målet var att visa solidaritet med Ukrainas lidande befolkning, stöd till de som tvingats fly landet under rysk invasion och ingjuta mod i de amerikanska soldater från 82:a luftburna divisionen som befinner sig nära gränsen.

– Jag vill inte låta filosofisk, men ni är mitt i en strid som står mellan demokratin och en oligark, sade Biden till de amerikanska soldaterna.

Han undvek de formella ceremonierna och valde i stället att äta pizza med soldaterna och besöka deras frisörsalong i basen vid flygplatsen Jasionka nära staden.

Även Polens president Andrzej Duda reste till Rzeszów i sydöstra delen av landet. Men han hade problem att komma fram, då hans flygplan fick tekniska problem och tvingades vända tillbaka för nödlandning i Warszawa. Med hjälp av ett reservplan kunde han till sist möta Biden.

Duda kommenterade på plats det svåra flyktingsituationen i östra Polen, men han valde noggrant sina ord:

– Vi vill inte kalla dem flyktingar. De är våra gäster, våra bröder, våra grannar från Ukraina vars situation i dag är mycket svår.

USA:s president Joe Biden and Polens president Andrzej Duda i Jasionka utanför staden Rzeszów.
USA:s president Joe Biden and Polens president Andrzej Duda i Jasionka utanför staden Rzeszów.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!