Enkla signaler lurar polska tåg att tvärstanna

Tågtrafiken i Polen hade stora störningar förra veckan då fler än 20 tåg plötsligt tvingades att stanna – av enkla radiosignaler. Två män har gripits, rapporterar Politico.

Polska tåg tycks kunna bli stannade av personer med enkel radioutrustning. Arkivbild.

Polska tåg tycks kunna bli stannade av personer med enkel radioutrustning. Arkivbild.

Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Polen2023-08-29 08:19

Polska medier beskriver de två männen som amatörradioentusiaster. Sent på fredagen stoppades omkring 20 tåg som rullade i nordvästra Polen när det gick ut stoppsignaler på tågoperatörernas frekvens. Enligt polska medier spelades sedan Rysslands nationalsång och ett utdrag ur ett tal av Vladimir Putin.

Polsk underrättelsetjänst är involverad i utredningen och yttrade tidigt en misstanke om utländsk inblandning, i ljuset av att Polens tågbanor används för att transportera krigsmateriel till Ukraina.

Signalsystemet beskrivs som väldigt föråldrat, utan någon kryptering eller autentisering. Allt som krävs är radioutrustning för ett par hundra kronor för att skicka tre toner på en viss frekvens, säger den polske säkerhetsexperten Lukasz Olejnik till tidskriften Wired.

– Vem som helst kan göra detta. Även tonåringar som vill trolla. Frekvenserna är kända. Tonerna är kända. Utrustningen är billig, säger han, men tillägger att man behöver vara ganska nära tåget i fråga.

Ytterligare en stoppsignal har sänts efter att de två misstänkta männen greps, enligt Politico. Det har skett liknande stopp tidigare – bland annat 2011 då tre berusade män gömde sig i buskar intill ett tågspår för att stoppa förbipasserande tåg.

Polens transportmyndighet säger sig ha för avsikt att uppgradera radiosystemen till år 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!