Expert: Migranter vid EU-gräns bricka i spel

Tusentals flyktingar och migranter försöker med Belarus hjälp ta sig in i Polen och EU. Det hela bottnar i en konflikt där EU infört sanktioner mot Belarus för att öka pressen på diktator Aleksandr Lukasjenkos regim – som svarar med "hybridattacker". Andrea Spehar, statsvetare och migrationsexpert vid Göteborgs universitet, anser att migranterna utnyttjas som brickor i ett storpolitiskt spel.

Migranter samlade vid gränsen mellan Belarus och Polen.

Migranter samlade vid gränsen mellan Belarus och Polen.

Foto: Leonid Shcheglov/BelTA/AP/TT

Polen2021-11-10 05:30

Är det något nytt att Belarus använder flyktingar som vapen?

– Det skulle man kunna säga, även om det har funnits försök under flyktingkrisen 2015-2016. Det var kanske inte så organiserat som det är nu, men det fanns flyktingar vid gränser till Polen och Litauen redan då.

Hur har nuvarande situationen uppstått?

– Den grundar sig i den infekterade relationen mellan Belarus och EU, och Belarus och Polen också för den delen. Det handlar om en geopolitisk maktkamp i första hand. Migrantflödet kan också tolkas som ett svar på de sanktioner som EU införde i våras mot Belarus för kränkningar av mänskliga rättigheter och fängslanden av oppositionella (en uppretad Lukasjenko svarade då: "Vi har stoppat droger och migranter. Nu får ni ta dem och fånga dem själva.").

Vilka är det som försöker ta sig till EU via Belarus?

– Det är en väldigt mixad grupp människor från olika länder som av olika anledningar tagit sig till gränsen för att ta sig in i EU. Det är allt ifrån ensamstående män som kommer ur migrationsvågorna i flyktingkrisen, men det finns också en hel del familjer med barn från Afghanistan och flera länder i Mellanöstern. Många av migranterna har varit i den här flyktsituationen i flera år.

Varför vill Polen med alla medel stoppa migrantströmmen?

– Att Polen ställer sig så negativt till de här migrantgrupperna bottnar i en allmänt negativ inställning gentemot flyktingar och migranter. Det har vi också sett i den här lite större frågan om omfördelning av flyktingansvar inom EU. Polen har inställningen att de inte vill ta emot flyktingar.

Vad har Polen för skyldigheter?

– Det beror väldigt mycket på hur man tolkar vem som är flykting eller inte. Människorättsorganisationer, både från Polen och EU, understryker att de flyktingar som står vid gränsen bör behandlas enligt olika rättsakter som skyddar deras rättigheter och att Polen i vissa fall bör pröva deras flyktingstatus. Men den tolkning som finns i Polen handlar mest om att de här människorna inte betraktas som "riktiga" flyktingar och asylsökande, utan snarare som människor som bara vill ta sig till EU. Det sägs i den politiska debatten att de kommer att utnyttja välfärden inom EU.

Vad kommer att hända med migranterna?

– De är strandade helt enkelt. Det troliga är att de skickas tillbaka till sina hemländer.

Kan de skickas till ett tredje land?

– Det beror på om det finns något sådant som vill ta emot dem. Det beror också på EU:s externa relationer och hur de förhandlar fram en lösning med ett tredje land. Det är inte ovanligt, när det gäller migrationsfrågan inom EU, att ett tredje land spelar en väldigt stor roll, inte minst för deportationer.

Vad har EU för roll i det här?

– Allt bottnar i EU:s oförmåga att hantera migrationspolitiken. Det här är bara ett exempel på migrationskrisen som fortsätter, som en förlängning av flyktingkrisen 2015 och olika beslut som EU fattat i frågan, som migrantavtalet med Turkiet. Det är fortfarande många människor på flykt som vill ta sig in i EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!