De tusentals ukrainska flyktingar som Dresdenbaserade Mission Lifeline har kört till Tyskland är en liten rännil i ett flöde av uppskattningsvis 4,5 miljoner ukrainare som flytt till EU.
Tidigare var Martin Kunze baserad i Slovakien, men verksamheten fokuserar nu på personer som kommer in i sydöstra Polen.
– Vi erbjuder även tillfälliga bostäder i Tyskland i bland annat Hannover, Leipzig eller Dresden, säger Kunze.
Flyktingcentret i Mlyny ligger i typisk polsk landsbygd: småbyar, enstaka kyrkor, enklare verkstadsindustrier och jordbruk. En stor motorväg, där det är 140 kilometer i timmen som gäller, klyver landskapet.
Privata initiativ
Mission Lifeline bildades i kölvattnet av flyktingkrisen 2015. Det började med fartyget Lifeline, som räddade människor på flykt på Medelhavet. Sedan dess har de även hjälpt till att organisera transporter från Afghanistan.
– Det är ofta organisationer som vår som gör själva jobbet och faktiskt hjälper människor på flykt. Myndigheter – som här i Polen – är inte särskilt aktiva. Nästan allt är privata initiativ, som först efter ett tag kanske får offentlig finansiering eller stöd av polisen, hävdar Kunze.
Den stora ryska omgrupperingen till östra Ukraina har bromsat volymen av ukrainska flyktingar som tagit sig in i EU de gångna veckorna. Många på flykt väljer att stanna i västra Ukraina och det är enligt Kunze inte ovanligt att ukrainare åker in i Polen över dagen, för att proviantera eller hämta leveranser av bristvaror från den regionala flygplatsen i polska Rzeszow.
Sjukvårdsstöd
I flyktingcentret i Mlyny finns sjukvårdsstöd, som ger både medicinsk och psykologisk hjälp till flyktingar som är traumatiserade eller fysiskt skadade. Det finns även i Tyskland.
– Där har vi kanske 200 läkare som jobbar inom flyktingmottagningen bara i Leipzig, säger Kunze.
Mardrömmen för Martin Kunze är om det politiska stödet för att hjälpa Ukraina och ukrainare på flykt börjar svikta i EU. Risken för att det blir så ökar om kriget blir utdraget eller om antalet flyktingar ökar dramatiskt, tror han.
Men än så länge ser Kunze inga tecken på det. I stället tycker han att det går att skönja en typ av underliggande rasism i hur EU nu välkomnar vita kvinnor med barn på flykt från Ukraina jämfört med hur män från Nordafrika hanteras.
– Är du inte vit och inte europé får du inte särskilt mycket hjälp i EU. Det är två helt olika flyktingsystem, säger Kunze.