Gaybingo med oppositionen: "Det här är mitt Polen"

Ace of Bases "Happy Nation" ljuder ur högtalarna och besökarna på gayvänliga baren Warmut i centrala Warszawa gör sig redo för kvällens bingo med penna och papper i hand. –Kan vi ha ett Polen som är som den här platsen – färgglatt och leende? frågar sig den polska politikern Klaudia Jachira inför helgens ödesval.

De Grönas kandidat Klaudia Jachira, som kandiderar för oppositionen i det polska valet den 15 oktober, försöker ta sig in till ett möte på Riksbanken. Hon stoppas i entrén och filmas av sina medarbetare när hon försöker att prata med personer inne på riksbanken.

De Grönas kandidat Klaudia Jachira, som kandiderar för oppositionen i det polska valet den 15 oktober, försöker ta sig in till ett möte på Riksbanken. Hon stoppas i entrén och filmas av sina medarbetare när hon försöker att prata med personer inne på riksbanken.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Polen2023-10-14 09:36

Hon står vid bardisken, De grönas kandidat Klaudia Jachira. Härifrån ska hon, iklädd regnbågsfärgad klänning, publicera en rad korta valfilmer för sociala medier.

– Jag vill stötta hbtq-communityt, förklarar hon och hälsar på vännen Charlotte, en dragqueen som leder bingon under lättsamma former.

"Vi kan alla hjälpa varandra"

Skämten haglar, publiken fnissar. Men en fråga om det stundande valet får Charlottes blick att plötsligt bli allvarlig.

– Jag tror att Lag och rättvisa kommer att manipulera rösterna och förfalska valresultatet, säger hon och skakar på huvudet.

– Så det är viktigt att vi har sådana människor som Klaudia, som inte är rädd att säga som det är.

Tidigare samma dag plingar det oavbrutet i telefonerna på De Grönas kontor. Valrörelsen pågår dygnet runt för partiet, som slagit sig samman med den största oppositionsgruppen, mittenorienterade Medborgarkoalitionen.

Ett liberalt parti och ett vänsterorienterat ingår också i koalitionen, som leds av förre premiärministern och EU-toppen Donald Tusk.

– Vi kan alla hjälpa varandra, konstaterar Klaudia Jachira om den brokiga samlingen partier.

"Bråttom, bråttom…"

Klaudia Jachira, 35 år, fann vägen till politiken via politisk satir med dockteater – filmklipp som publicerades på sociala medier. Hon brinner för miljö och kvinnors rättigheter, och har redan en mandatperiod i det polska parlamentets underhus, sejmen, där styrande Lag och rättvisa (PIS) har majoritet, bakom sig.

Hårda år, om man får tro henne.

– Vi får en minut att tala när man vill fråga något under en diskussion. Talmannen är från Lag och rättvisa, han stänger av mikrofonen så det går inte att avsluta meningen.

Oppositionen får inte heller tillgång till material i tid, berättar hon och förklarar att antagandet av lagar sker med rullande band-princip.

– Vi kan få arbeta igenom 25 juridiska akter på två dagar. Ibland får vi ett lagförslag som omfattar 1 000 sidor, men vi har bara två timmar att läsa igenom det.

– Som polsk parlamentsledamot vill jag ju främst ha en bra lag – inte en snabb lag. Men det är bråttom, bråttom…

Stängda dörrar

Några timmar senare samlas Klaudia Jachira och hennes team utanför polska riksbankens entré.

– Vi väntar, jag får inte komma in men de kan inte ge mig en ordentlig anledning till varför!

Här tar det stopp för en parlamentsledamot, konstaterar hon irriterat och förklarar att riksbanken senaste tiden sänkt räntan vid två tillfällen, trots inflation.

Kritiska röster har gjort gällande att riksbankens drag är en del för att lätta lånebördan för skuldsatta och därmed hjälpa regeringspartiet mot en tredje mandatperiod.

– Här finns ett samband med den polska regeringen, nickar Klaudia Jachira instämmande.

Hon vill komma in och diskutera saken med ansvariga – men längre än till en bevakad entré kommer hon inte idag.

Lagom till kvällen är den uppgivna, lite irriterade stämningen borta. Kampanjarbetet fortsätter på klubben Warmut, där det beställs in dryck under kulörta lampor. Publiken har börjat kryssa i sina nummer på bingobrickan.

– Kan vi ha ett Polen som är som den här platsen – färgglatt och leende? Lyckligt och med humoristisk stämning? frågar Klaudia Jachira och påminner oss om riksbankens stängda port.

– Det här är mitt Polen – inte det vi såg tidigare idag.

De Grönas kandidat Klaudia Jachira, som kandiderar för oppositionen i det polska valet den 15 oktober, tillsammans med vännen och dragqueen Charlotte (till vänster) på baren Warmut i Warszawa.
De Grönas kandidat Klaudia Jachira, som kandiderar för oppositionen i det polska valet den 15 oktober, tillsammans med vännen och dragqueen Charlotte (till vänster) på baren Warmut i Warszawa.
Fakta: Polen går till val

Söndagen den 15 oktober går Polen till parlamentsval.

I Polen heter parlamentets underhus sejmen, och består av 460 ledamöter.

Val sker vart fjärde år.

För enskilda partier gäller en spärr på fem procent för att komma in i sejmen, för koalitioner gäller åtta procent.

Sedan valet 2019 har Lag och rättvisa majoritet i sejmen, med 235 mandat.

Liberala Medborgarkoalitionen (KO) har 134, Vänstern 49, Kukiz’15/Polska bondepartiet (PSL) 30, Konfederationen 11, Tyska minoriteten 1.

Källor: Landguiden /UI


Fakta: Styrande och opposition i Polen

Lag och rättvisa är det största partiet i Polen. Den högernationalistiska partiet har starka band till katolska kyrkan och styrs av 74-årige Jaroslaw Kaczynski jämte Polens president Andrzej Duda.

Ytterhögeralliansen Konfederationen samlar i nuläget runt tio procent av rösterna. Det är en allians som samlar partier långt till höger.

Den polska demokratiska oppositionen består av flera grupperingar:

Störst är Medborgarkoalitionen, där den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks parti Medborgarplattformen dominerar. I alliansen, som är EU-vänlig och liberal, ingår även de gröna samt några mindre partier.

Tredje vägen samlar landets traditionella bondeparti tillsammans med det nybildade partiet 2050.

Vänstergrupperna bildar alliansen Nya vänstern. Här ingår bland annat partierna SLD, Wiosna och Razem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!