Jakt och fiske – migranternas väg till Belarus

Enkla visum till Belarus, flyg från Istanbul och inkvartering på hotell och transporter till gränsen. Här är några av vittnesmålen om hur migranter och flyktingar lockas till Minsk med löften om att snabbt nå in i EU.

Migranter på plats vid gränsen mellan Belarus och Polen, nära Grodno i Belarus.

Migranter på plats vid gränsen mellan Belarus och Polen, nära Grodno i Belarus.

Foto: Leonid Shcheglov/Belta/AP/TT

Polen2021-11-09 11:27

Långt från Mellanöstern, Afrika och Asien har det annars så slutna Belarus förvandlats till inkörsport nummer ett för den som vill ta sig in i EU utan tillstånd eller visum på förhand.

Allt började sent i våras, i efterdyningarna till att ett Ryanairplan på väg mellan Grekland och Litauen tvingades ner i Belarus, varpå två oppositionella belarusier tvingades av och greps.

EU och USA reagerade skarpt, anklagade Belarus-ledaren Aleksandr Lukasjenko för flygkapning och införde nya sanktioner. Diktatorn kontrade direkt med hot om öppnade gränser.

– Vi har stoppat droger och migranter. Nu får ni ta dem och fånga dem själva, sade Lukasjenko i Minsk den 28 maj.

Flyg till Minsk

Sagt – och senare gjort. Sedan dess har tusentals migranter och flyktingar plötsligt kommit in i EU via Belarus. Bara i oktober har Tyskland registrerat 5 300 nyanlända från främst Irak, Syrien, Jemen och Afghanistan som kommit via Belarus och Polen.

Vittnesmålen om hur det går till är många.

– Vi organiserar ett plan till Belarus, där du får stanna i tre till fyra dagar. En belarusisk turistbyrå plockar upp dig från flygplatsen. Du placeras på ett hotell och jag kommer och hämtar dig vid gränsen, berättar en flyktingsmugglare inför dold kamera i ett reportage i litauiska tv-bolaget LTR.

– Jag flög från Istanbul. Jag var en av ytterst få belarusier ombord. Där fanns några familjer med barn, men främst män som reste i grupp. Strax före passkontrollen var det någon som tydligt väntade på dem och tog med dem ut via en sidodörr, berättar belarusiern Anton för polska tidningen Gazeta Wyborcza.

Jakt och fiske?

Enligt den tyska tidskriften Der Spiegel inledde den belarusiska turistbyrån Centrkurort i somras ett samarbete med flera irakiska reseföretag och fick då tillstånd att leverera visum. Irakier välkomnades bland annat till "jakt- och fiskeläger" i Belarus – men till ett högt pris.

Enligt LTR utlovar flyktingsmugglarna en resa in i EU för mellan 6 000 och 15 000 US-dollar. Då ingår belarusiskt visum, flygbiljett, hotell och transport till gränsen. Lyckas man ta sig in i EU finns även möjlighet för att få hjälp vidare till andra länder än Polen och Litauen.

Reseföretagen tar även ut en "deposition" på runt 3 000 US-dollar per person – som sedan hamnar i den belarusiska statskassan.

– Om en irakier inte kommer tillbaka skickas pengarna från de stora irakiska resebyråerna till belarusiska konsulatet i Bagdad, säger en resebyråanställd i Irak till LTR.

Övervakas av KGB

För Gazeta Wyborcza berättar invånare i Minsk om vad som syns från deras håll.

Alexander väcktes av misstag på sitt hotellrum mitt i natten av en man som sedan bad om ursäkt och knackade på dörren intill.

– Från mitt fönster såg jag gatan. Strax före klockan fyra klev ett 20-tal personer in i en buss och åkte iväg, säger han.

– Alla som går hemifrån i Minsk i dag träffar på flyktingar, inte bara i centrum utan även i förorten. De köper regnjackor, vantar och ficklampor, berättar Katia.

– Allt är uppenbart. Polisen kör dem från flygplatsen till staden och sedan till gränsen. Folk är rädda. De står under övervakning av polis och KGB (den belarusiska säkerhetstjänsten). Om du börjar prata med dem eller hjälpa dem så kanske agenterna intresserar sig för dig också, säger Sacha.

"Klippte taggtråden"

Även Idris, en kurd från Syrien, vars resa följts av brittiska BBC, vittnar om hjälp från belarusiska myndigheter. När han och hans medresenärer kom till den polska gränsen mitt i natten fördes de med pansarfordon till en militärlastbil, där 50 andra migranter väntade.

– Sedan bad en soldat oss att vänta, så att de kunde försäkra sig om att den polska gränsen var öppen. Jag tror att han till och med klippte sönder taggtråden för oss, säger Idris till BBC.

Fakta: EU och Belarus

Belarus leds sedan 1994 av förre kolchoschefen Aleksandr Lukasjenko (född 1954). Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet "Europas siste diktator" och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.

Mängder av belarusiska oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister har det senaste året tvingats i landsflykt eller fängslats, ofta under mycket hårda förhållanden.

EU har infört visumförbud och frysning av eventuella tillgångar för en stor mängd belarusiska ledare, tjänstemän och företag. Handelssanktioner har även införts mot tunga belarusiska exportbranscher och även mot det statliga flygbolaget Belavia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!