Kriget ändrar synen på Polen: Land vid fronten

Polens roll försvagades internationellt efter att den nationalkonservativa regeringen kom till makten 2015 – men nu har bilden av landet ändrats. Den ledande rollen i stödet till Ukraina gör att landet stigit i graderna det senaste året.

Polens president Andrzej Duda och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett besök i ukrainska Lviv. Arkivbild.

Polens president Andrzej Duda och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett besök i ukrainska Lviv. Arkivbild.

Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Polen2023-02-22 06:15

Under tisdagen höll USA:s president Joe Biden ett tal om kriget i Ukraina, inför årsdagen av anfallskriget, i den polska huvudstaden Warszawa. Elva månader tidigare – bara veckor efter att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inletts – stod den amerikanske presidenten på samma plats och kritiserade skarpt Rysslands agerande.

Under månaderna som gått har Polens position internationellt hunnit skifta.

När ryska stridsvagnar rullade in i Ukraina den 24 februari 2022 öppnade grannlandet Polen gränsen för de miljontals ukrainare som flydde från sitt land, och vanliga polacker välkomnade flyktingar i sina hem.

Precis som baltstaterna blev Polen snabbt en stark företrädare för Ukrainas fråga inom EU och Nato, och har skickat stora mängder vapen till Ukraina.

– Polens svar, både från regeringen men också från vanliga medborgare som tog emot flyktingar, har setts som väldigt positivt, säger Lukás Macek från EU-positiva tankesmedjan Notre Europe till AFP.

Förstärkt position i Nato

Kriget har också förstärkt Polens position i Nato, konstaterar Rolf Nikel, biträdande chef på den Berlinbaserade tankesmedjan DGAP.

– Polen har blivit ett nytt land vid frontlinjen av den omfattande konflikt som växer fram mellan väst och Ryssland, en roll som liknar den Tyskland hade under kalla kriget, säger han.

Italiens starkt högerorienterade premiärminister Giorgia Meloni sade i veckan att Polen representerar en moralisk och materiell front för väst.

– Det här är ett land som vi som européer borde tacka för sitt extraordinära jobb för att stötta Ukraina, sade hon.

Enhälligt stöd i Ukrainafrågan

Det är glädjande ord för den polska regeringen. När nationalkonservativa Lag och rättvisa (PIS) återtog regeringsmakten 2015 började landet alltmer betraktas som EU:s problembarn.

Sedan dess har Polen tappat i internationellt anseende gällande demokrati- och pressfrihetsfrågor.

Men nu kan den nationalkonservativa regeringen räkna med enhälligt stöd, i alla fall när det gäller Ukrainafrågan.

– Just nu verkar det som ett enande element för alla politiska krafter i Polen, säger tidigare utrikesministern Adam Daniel Rotfeld till radiokanalen Tok FM.

Lukás Macek påpekar ändå att Polen måste lösa dödläget med EU för att kunna ta tillvara den ökade trovärdigheten.

– Man kan inte framställa sig som en av Vladimir Putins främsta motståndare samtidigt som man på hemmaplan förespråkar en politik som har drag av putinism, säger han.

Fakta: Polen

Sett till folkmängd är Polen EU:s femte största land med drygt 38 miljoner invånare. Ekonomiskt har landet EU:s sjätte största BNP och den största utanför eurozonen.

President sedan 2015 är Andrzej Duda, formellt oberoende men starkt kopplad till konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Premiärminister sedan 2017 är Mateusz Morawiecki, som leder en koalitionsregering med PIS som klart dominerande parti. Partiet kontrolleras dock fortsatt främst av biträdande premiärministern Jaroslaw Kaczyński, som lett PIS sedan 2003.

Polen gick med i EU 2004 och i Nato 1999.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!