Kritiserad medielag genomröstad i Polen

En kritiserad medielag har röstats igenom i det polska parlamentets underhus.
–Det är långt kvar innan den blir lag. Men om lagen godkänns, så innebär den en attack som vi inte sett tidigare, säger Polenkännaren Peter Johnsson.

Warszawabor vid demonstration för pressfrihet.

Warszawabor vid demonstration för pressfrihet.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen2021-08-11 10:54

Förslaget som skärper reglerna för utländskt ägarskap av polska medier röstades till slut igenom det polska underhuset, sejmen, under onsdagskvällen.

– Det har varit kalabalik. Det går inte att likna något som är politiskt tumult i Sverige. Här förlorade Lag och rättvisa (styrande partiet) fyra omröstningar i och med att det skulle röstas, säger författaren Peter Johnsson till TT.

Att förslaget efter mycket om och men ändå röstades igenom ska ses i skenet av att det nu behöver röstas igenom även i det polska överhuset, för att sedan åter sändas till underhuset.

Auktoritär tendens

Men grundfrågan är om den skärpta lagen är ett strypgrepp på fria medier – eller ett sätt att stoppa rysk och kinesisk informationspåverkan? Enligt Johnsson är svaret enkelt:

– Varje auktoritär makt vill lägga massmedier under sig. Det finns ingen anledning att lägga band på eller förbjuda amerikanskt ägda TVN24. Den nuvarande polska lagstiftningen är alldeles tillräcklig för att stoppa ryskt eller kinesiskt aggressivt inflytande.

Många ser förslaget som ett sätt att stoppa tv-kanaler vars rapportering inte fallit regeringen i Warszawa i smaken. TVN24, som ägs av amerikanska Discovery, är den mest populära nyhetskanalen i Polen, och företaget kallar PIS-förslaget för ett försök att begränsa pressfriheten.

Det finns redan regler i Polen som hindrar icke-europeiska företag att äga mer än 49 procent av polska mediebolag. Det har TVN24 kommit runt genom att ägas av ett dotterbolag till Discovery, registrerat i Nederländerna. Det kryphålet skulle enligt flera bedömare försvinna om lagförslaget går igenom.

Massiva demonstrationer i ett 80-tal städer har samlats i skarp kritik mot lagförslaget som man ser som en attack på pressfriheten i ett land där medier redan är hårt ansatta.

Turbulens inom regeringen

Viss turbulens råder i den PIS-dominerade regeringskoalitionen Förenade högern, då Morawiecki tidigare i veckan sparkade sin ställföreträdare Jaroslaw Gowin, som också är ledare för den mindre samarbetspartnern Porozumienie (ungefär "överenskommelse" på svenska). Trots det tror regeringen att lagen går igenom.

– Den här kalabaliken visar att Lag och rättvisas möjlighet att fortsätta regera hänger på en väldigt skör tråd, säger Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!