Ökat försvarsanslag i Polen nästa år

Polen planerar att lägga mer än fyra procent av landets BNP på försvar nästa år, meddelar landets president Andrzej Duda.

Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.

Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen2023-09-05 17:09

– Nästa år planerar vi att lägga 137 miljarder zloty (motsvarande drygt 360 miljarder kronor) på försvaret, säger presidenten enligt den polska nyhetsbyrån PAP.

Satsningen innebär viss ökning jämfört med de fyra procent av BNP som presidenten tidigare sagt att landet kommer spendera på försvaret i år. Det är också med god marginal över Natos riktlinjer om att medlemsländerna borde satsa minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

– När vi ser det växande hotet bortom vår östra gräns ... vet vi mycket väl – historien och erfarenheten har lärt oss – att vilket pris som helst är värt att betala för att säkerställa att Polen är fritt, suveränt, oberoende och att polacker kan leva i säkerhet, säger Duda.

Polen gränsar i öst till den ryska exklaven Kaliningrad, Litauen, Rysslands viktigaste allierade Belarus samt Ukraina som som försvarar sig mot Rysslands anfallskrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!