Oppositionella i Polen hackade med spionverktyg

Tre personer knutna till den politiska oppositionen i Polen uppges ha hackats med hjälp av spionverktyget Pegasus. Stulna uppgifter ska ha läckts till pressen i samband med parlamentsvalet 2019. –Det här är demokratins största och djupaste kris efter 1989, säger oppositionsledaren Donald Tusk.

EU:s tidigare rådsordförande Donald Tusk, numera ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen. Arkivbild.

EU:s tidigare rådsordförande Donald Tusk, numera ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen. Arkivbild.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen2021-12-28 21:08

Vid 33 tillfällen hackades senatorn och oppositionspolitikern Krzysztof Brejzas telefon.

Uppgifter från ett stort antal stulna meddelanden publicerades sedan av statliga polska medier, mitt i brinnande valrörelse under det polska parlamentsvalet 2019.

Intrången avslöjades i förra veckan efter en gemensam utredning av den amerikanska nyhetsbyrån AP och det kanadensiska forskningscentret Citizen Lab vid Torontos universitet, en expertgrupp som granskar staters digitala övervakning.

Vid tidpunkten för övervakningen var Brejza valkampanjschef för Medborgarplattformen, Polens största oppositionsparti som utmanar det styrande partiet Lag och rättvisa, som vann valet 2019 med en knapp majoritet.

– Det här saknar motstycke i vår historia, säger Donald Tusk, ledare för Medborgarplattformen på tisdagen.

Kräver en kommission

Även Donald Tusks advokat Roman Giertych, som också försvarar flera oppositionella politiker, uppges ha hackats med hjälp av spionverktyget. Därtill ska också åklagaren Ewa Wrzosek ha avlyssnats, enligt Citizen Lab.

Wrzosek är en känd oppositionsprofil som profilerat sig i frågor om åklagares oberoende från politisk inflytande.

Donald Tusk kräver på tisdagen att en kommission inrättas i det polska parlamentets underhus, sejmen, för att utreda den påstådda övervakningen.

Det är ännu inte klart om det finns en politisk majoritet för en sådan. Men Tusk poängterar att det ligger i alla politiska krafters intressen att utreda situationen och säger att han tror att ingen vill bli avlyssnad utan att ansvar utkrävs.

Avfärdar anklagelser

Premiärminister Mateusz Morawiecki säger att han inte haft kännedom om några intrång. Han avfärdar anklagelser om att regeringen ligger bakom övervakningen som "fake news". Samtidigt tillägger han att det – potentiellt – kan ha varit ett verk av främmande makt, då det finns flera säkerhetstjänster i världen som inte är "helt vänliga mot Polen" och "agerar väldigt hänsynslöst".

Stanislaw Zaryn, talesperson för det departementet i regeringen som ansvarar för underrättelsetjänsten, avfärdar anklagelser om att polska myndigheter ska ha använt spionverktyget för politiska ändamål.

Han vill varken bekräfta eller förneka huruvida underrättelsetjänsten använt sig av Pegasus för andra syften, men säger att inhemskt "operativt arbete" endast kan utföras på begäran från riksåklagaren och efter ett domstolsbeslut.

Fakta: Spionverktyget Pegasus

Smarta telefoner som infekterats med Pegasus kan avläsas och avlyssnas, spåras, extrahera lösenord och aktivera mikrofonen och kameran för avlyssning i realtid.

Spionprogrammet har utvecklats av det israeliska underrättelseföretaget NSO. Företaget hävdar att verktyget bara säljs till godkända kunder och att dessa i sin tur förbinder sig att enbart använda Pegasus i kampen mot terrorism eller grov brottslighet.

I somras avslöjade en sammanslutning av granskande journalister hur oppositionspolitiker, journalister och offentliga personer över hela världen övervakats via Pegasus.

I november stämdes NSO av Apple för att ha utnyttjat en så kallad nolldags-attack i operativsystemet iOS, vilket kan äventyra en enhet utan någon interaktion från användaren.

Källa: AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!