Oppositionen tror på maktskifte i Polen

Oppositionen i Polen hoppas på regeringsskifte. –Den grymma tiden är över, partiet Lag och rättvisas tid är över, hävdar oppositionsledaren Donald Tusk.Men Lag och rättvisa, som blir största enskilda parti, hoppas på fortsatt makt och regeringsförhandlingarna lär dra ut på tiden.

Oppositionsledaren Donald Tusk på sin valvaka.

Oppositionsledaren Donald Tusk på sin valvaka.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Polen2023-10-15 21:07

De första vallokalsundersökningarna efter söndagens parlamentsval visar att oppositionskoalitioner får en majoritet i polska parlamentet sejmen.

Den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som leder Medborgarkoalitionen, säger att de oppositionella fått tillräckligt med röster för att nå egen majoritet och att "demokratin har vunnit, Polen har vunnit".

Men för att bilda regering måste oppositionsgrupper enas om en gemensam politik. Vägen dit kan vara lång.

Medborgarkoalitionen, med den 66-årige Tusks parti Medborgarplattformen samt ytterligare småpartier, måste enas med den politiska rörelsen Tredje vägen – som i sin tur består av ett traditionellt bondeparti och det nybildade 2050. Dessutom kan stöd behövas från partiet Nya vänstern.

Tillsammans får oppositionen 248 av parlamentets 460 platser enligt de första vallokalsundersökningarna.

Hoppas behålla makten

Det i dag styrande partiet Lag och rättvisa ser ut att få flest röster i dagens parlamentsval, men utan att få egen majoritet. Vallokalsundersökningar ger partiet 37 procent av rösterna och gör det till det enskilt största partiet. Det får, enligt första beräkningar, runt 200 mandat i parlamentet.

– Frågan som vi nu ställs inför är om vår framgång innebär att vi kan bilda regering i ytterligare en mandatperiod, säger Jaroslaw Kaczynski som är partiledare för Lag och rättvisa.

Ytterhögerpartiet Konfederation ser ut att få tolv platser i parlamentet.

Ett maktbyte i Polen skulle innebära stora förändringar i landet och inom EU.

– Det skulle innebära att Polen åter rör sig mot EU, säger Polenkännaren och författaren Peter Johnsson i Warszawa.

Han påpekar också att, om valresultatet stämmer byter Polen inriktning i frågor som rör kvinnors rättigheter och partistyrning av rättssystem.

– Den demokratiska oppositionen har starkt stöd hos kvinnor, genom att flytta sig till vänster på politiska skalan.

Viktigaste valet sedan 1989

Valet anses vara det viktigaste för Polen sedan 1989, men valrörelsen har varit enormt polariserande.

– Den har varit ytterst aggressiv, närmast en hatkampanj från Lag och rättvisa, säger Johnsson som följt den politiska utvecklingen i Polen de senaste 40 åren.

– Högt uppsatta partimedlemmar har krävt att Tusk ska utvisas från Polen. Han har även anklagats för att vara rysk spion, fortsätter han.

Bedömare konstaterar samtidigt att Donald Tusk, med sin erfarenhet från de många åren inom EU i Bryssel har framstått som en självklar ledare för oppositionen, och därmed som en möjlig regeringsbildare.

– Tusk har utvecklat en statsmannalik karaktär, konstaterar Johnsson.

Starkt stöd hos kvinnor

En möjlig anledning till oppositionens framgång är att den lyft fram vissa samhällsfrågor.

– Valet är viktigt för den inre utvecklingen, med fortsatt nedrustning av rättsväsendet och demokratin. Det andra som avgörs är Polens inställning till EU – och dess ställning inom EU, säger Johnsson.

Lag och rättvisa, med partiledaren Jaroslaw Kaczynski som ideologisk ledare, kunde bilda majoritetsregering efter valet 2015. Partiet har sedan dess präglat den politiska utvecklingen i ett allt mer politiskt polariserat Polen.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och Szymon Holownia, ledare för den politiska rörelsen Tredje vägen, firar den troliga valframgången.
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och Szymon Holownia, ledare för den politiska rörelsen Tredje vägen, firar den troliga valframgången.
Fakta: Partier i Polen

Lag och rättvisa är det största partiet i Polen. Den högernationalistiska partiet har starka band till katolska kyrkan och styrs av 74-årige Jaroslaw Kaczynski jämte Polens president Andrzej Duda.

Ytterhögerpartiet Konfederation samlar i nuläget runt tio procent av rösterna. Det är en allians som samlar partier långt till höger.

Den polska demokratiska oppositionen består av flera grupperingar:

Störst är Medborgarkoalitionen, där den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks parti Medborgarplattformen dominerar. I alliansen, som är EU-vänlig och liberal, ingår även de gröna samt några mindre partier.

Tredje vägen samlar landets traditionella bondeparti tillsammans med det nybildade partiet 2050.

Vänstergrupperna bildar alliansen Nya vänstern. Här ingår bland annat partierna SLD, Wiosna och Razem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!