Enligt officiella siffror har de politiska grupperingar som enats i en opposition mot den nuvarande regering fått 52 procent i söndagens val. Siffran redovisades av valmyndigheten på måndagskvällen när 80 procent av rösterna i söndagens val hade räknats.
Partiet Lag och rättvisa hade då fått 37 procent.
Ledaren för det största partiet i de olika oppositionsblocken, 66-årige Donald Tusk, utropade en seger för demokratin och ett slut på Lag och rättvisas styre redan när vallokalerna officiellt hade stängt på söndagskvällen.
Men köerna var fortfarande långa och enligt valreglerna måste vallokalerna hålla öppet till dess att de köande fått lägga sin röst. Med förvåning konstaterar bedömare att valdeltagandet uppgick till 73,7 procent – vilket är rekord till en polsk riksdag.
– Väljare har valt att gå ut och protestera med pennan, säger författaren och Polenkännaren Peter Johnsson i Warszawa.
Han konstaterar också att valrörelsen präglades av hatfyllda attacker, speciellt från regeringssidan.
Erfaren politiker
Donald Tusk, som har varit ledare för Europeiska rådet och tidigare premiärminister i Polen, leder Medborgarkoalitionen och väntas åter bli premiärminister om han får frågan.
Men för att nå en majoritet måste Tusk samarbeta med Tredje vägen, som utgörs av bondeförbundet och det nybildade partiet 2050. Även ett vänsterparti ingå i Polens troliga regering.
– De har redan förberett sig, tror Johnsson.
De samlade oppositionella blocken har redan markerat en helomvändning från Lag och rättvisas nationalistiska högerpolitik. Rättsväsendet ska avpolitiseras, liksom public servicebolag. Kvinnans rätt ska stärkas och stränga abortlagar ska rivas upp.
Dessutom väntas Polen göra en tvär gir – från en EU-kritisk regering till en ny som hyllar Europeiska unionen.
Rävspel kan fördröja
Men politiskt rävspel kan fördröja processen att bilda en ny regering. I egenskap av ledare för det största enskilda partiet kan Jaroslaw Kaczynski först få frågan att bilda regering av president Andrzej Duda, som också tillhör Lag och rättvisa. Kaczynski skulle i så fall få 30 dagar på sig att sondera den politiska terrängen.
Men inte ens med ytterhögerpartiet Konfederation kan han bilda regering, då extrempartiet bara fick drygt 6 procent av rösterna.
För att en regering ska kunna klubba igenom lagar behöver den minst 231 platser i underhuset sejmen som totalt har 460 platser.
Oppositionen tros få omkring 249 platser, mot 200 knappt platser för Lag och rättvisa.