Polsk väljare: Livet bättre med Lag och rättvisa

Auktoritär politik, nationalism och nej till abort och hbtq – men också satsningar på välfärd och barnfamiljer. Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) leder opinionen inför valet. –Livet i Polen är bättre nu. Vi tjänar mer, och vi kan gå på bra universitet, säger väljaren Silvia Owsiejko som röstar på partiet.

Lag och rättvisa-ledaren Jaroslaw Kaczynski rev ner applåder på partiets valmöte i Bialystok i östra Polen.

Lag och rättvisa-ledaren Jaroslaw Kaczynski rev ner applåder på partiets valmöte i Bialystok i östra Polen.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Polen2023-10-13 05:55

Kön utanför operan i staden Bialystok i östra Polen ringlar lång.

Om en stund ska Jaroslaw Kaczynski, ledare för det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa, hålla tal till väljarna. Ett hundratal åhörare prickas noggrant av i dörren utifrån gästlistan. När TT försöker komma in tar det stopp, först efter att ha ställt sig bland den polska presskåren slinker vi in.

På söndag går Polen till valurnorna, men trots att valrörelsen är på mångas läppar vill få av besökarna här svara på frågor om val och politik.

Ett undantag är Nikolai, 24 år, som står i blåsten och väntar på att bli insläppt.

– Jag är här för att lyssna på talet och försäkra mig om att det är rätt val för mig, säger han till TT:s utsända.

"Män är ju också en del av samhället"

Nikolai vill se mer satsningar på kärnkraft och tycker att en stark framtida ställning för Polen i Europa bör säkras. De djupt konservativa familjevärderingar som kännetecknar Lag och rättvisa, och det i princip totala abortförbud som partiet drivit igenom, intresserar honom däremot mindre.

– Jag har inte riktigt bestämt mig i de frågorna. Men vad gäller abort ska det inte bara vara upp till kvinnor att avgöra, män är ju också en del av samhället.

Vid varje stol har en polsk pappersflagga lagts ut. Scenen är redan full med folk – längst bak står ungdomar med skyltar och flaggor, vid scenkanten sitter en grupp flickscouter med allvarlig min prydligt uppradade.

Så fylls Operans sal, musik flödar och publiken värms upp av en energisk konferencier.

– Vi ska vinna! ropar publiken och viftar med sina flaggor.

Någon håller upp ett kors. När 74-årige ledaren Jaroslaw Kaczynski till slut gör entré tystnar åhörarna. En splittrad opposition är ett givet ämne i talet som följer.

– De har varken bra program eller god vilja att regera, det skulle bli fruktansvärt dåligt, säger partiledaren och möts av applåder.

Medborgarplattformens Donald Tusk, tidigare ordförande för Europeiska rådet, står på tur att kritiseras.

– Varför kommer Tusk tillbaka till Polen? frågar Kaczynski retoriskt.

– För det första vill han att beslut som gäller Polen ska fattas utanför vårt land. I Bryssel, eller rättare sagt i Berlin. Kanske även i Moskva.

Löfte: Bli bättre än Sverige

Lag och rättvisa kan vara på väg mot sin tredje mandatperiod efter söndagens val. Med Kaczynski vid rodret har man bland annat genomfört en rad förändringar i rättssystemet, däribland en reform som ger ökat politiskt inflytande över domstolarna.

Kritiken från både opposition och EU är hård. Samtidigt har många polacker gynnats av partiets generösa bidragspolitik – barnbidrag, höjda minimilöner och satsningar på pensionärer.

Partiet, som har starka band till katolska kyrkan, driver en hård linje i migrationsfrågan, lovar sänkt inflation och bättre ekonomi – den ska bli starkare än Tysklands, Nederländernas, Danmarks, lovar Kaczynski nu från scen.

– Och Sveriges! fyller han i.

"Har en stark demokrati"

Livet i Polen har blivit bättre under partiet, tycker en av åhörarna, Silvia Owsiejko, 35 år, efteråt. Hon har valt att flytta hem till Polen igen, efter sex år i Storbritannien.

– Deras program är bra för människor, de gör mycket bra, exempelvis ger bidrag. För ett par år sedan hade familjer stora problem, de kunde inte skicka sina barn till universitet eller åka på semester. Nu lever de bättre.

TT: Samtidigt kritiseras partiet för att vara odemokratiskt. Vad säger du om det?

– Den andra sidan säger det, och människor tror på att vi inte vill ha demokrati. Men jag tycker att vi har en stark demokrati nu jämfört med tidigare.

– Jag kan ju tala med dig här – och jag är inte rädd!

Valobservatören Veronika Homolova från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har fått stå kvar i blåsten utanför operan i Bialystok. Hon och de andra observatörerna har inte fått komma in på Kaczynskis valmöte.

– Officiellt står vi inte på listan, säger de. Vi har försökt skriva upp oss, men det har inte gått.

Lag och rättvisa ser ut att bli största parti i det polska valet i helgen.
Lag och rättvisa ser ut att bli största parti i det polska valet i helgen.
Fakta: Lag och rättvisa

Lag och rättvisa är det största partiet i Polen.

Partiet fick egen majoritet 2015 och drev snabbt igenom flera lagar som kritiserades för att vara auktoritära och hota demokratin.

Under partiets styre har Polen bland annat fått skarp kritik från EU för en kontroversiell rättsreform som anses riskera att undergräva rättsväsendets oberoende.

Striden har framförallt stått om regeringens försök att ta kontroll över författningsdomstolen så att domstolens möjligheter att gå emot regeringen begränsas kraftigt.

Partiledaren, 74-årige Jaroslaw Kaczynski, anses allmänt vara Polens de facto ledare och styra landet bakom kulisserna sedan hans parti kom till makten 2015. Hans vision för Polen är en konservativt, katolskt och centraliserad nation.

Kaczynskis anhängare ser honom som en självklar ledare som försvarar Polen, medan kritiker anser att han snarare ägnar sig åt en populism som splittrar landet.

Källa: AFP och Landguiden/UI


Fakta: Polens opposition

Den polska demokratiska oppositionen består av flera grupperingar:

Störst är Medborgarkoalitionen, där den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks parti Medborgarplattformen dominerar.

66-årige Tusk har sina politiska rötter i antikommunismen, och är tidigare premiärminister samt före detta ordföranden för Europeiska rådet.

I alliansen Medborgarkoalitionen, som är EU-vänlig och liberal, ingår även de gröna samt några mindre partier.

Tredje vägen samlar landets traditionella bondeparti tillsammans med det nybildade partiet 2050.

Vänstergrupperna bildar alliansen Nya vänstern. Här ingår bland annat partierna SLD, Wiosna och Razem.

Källa: AFP samt Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!