– Jag lägger in mitt veto mot den, meddelar presidenten i direktsändning.
Medielagen syftade till att skärpa reglerna för utländskt ägarskap av polska medier.
EU har kritiserat lagförslaget och oppositionen i Warszawa har hävdat att lagen syftar till att sätta munkavle på den populära oberoende nyhetskanalen TVN24, som ägs av USA-baserade Discovery.
Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa har hävdat att lagförslaget skulle bli ett skydd mot att länder som Ryssland och Kina tar över medieföretag i landet.
Instämmer i princip
President Andrzej Duda säger att han instämmer med principen att begränsa utländska intressen i polska medieföretag och att han skulle stödja en lagstiftning som skulle påverka framtida investeringar.
Han poängterar att det befintliga lagförslaget skulle ha skadat ett företag som redan verkar lagligt i Polen.
– Kontrakt måste hållas. För oss polacker är det en hedersfråga, säger Duda.
Han hänvisar bland annat till att lagen skulle ha brutit mot bestämmelserna i ett ekonomiskt fördrag som undertecknats med USA på 1990-talet och därmed också hade riskerat att straffa Polen ekonomiskt.
Duda säger också att lagförslaget inte är prioriterat just nu, med tanke på andra stora utmaningar som pandemin och oron för en stigande inflation.
Stora protester
I augusti röstade en majoritet i det polska parlamentets underhus sejmen för medielagen. Men överhuset, senaten, lade då in sitt veto. Före jul röstade dock sejmen igenom ett hävande av vetot, vilken innebär att enbart presidentens godkännande saknades.
I samband med det protesterade tusentals polacker mot medielagen som man ser som en attack på pressfriheten i ett land där medier redan är hårt ansatta.
EU:s tidigare rådsordförande Donald Tusk, numera ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen, säger att Dudas beslut visat vikten av påtryckningar från såväl USA som demonstranterna på gatan.
”Låt ingen längre säga att det inte är värt det, att det är omöjligt, att vi inte kan göra någonting. Vi kan och vi måste", skriver han på Twitter.
Sedan regeringspartiet Lag och rättvisa tog makten har Polen tappat 46 platser i Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex. Polen placerar sig nu på plats 64 av 180.