En seger för Lag och rättvisa skulle kunna förvärra spänningarna mellan Polen och EU, och väcka farhågor kring frågor som rör mediernas oberoende samt rättigheter för kvinnor och migranter.
– Vi har avstått en del av vår makt till EU men nu räcker det, inget mer. Vi är medlemmar i EU och vill fortsätta vara det, men i ett EU av självständiga stater, sade partiledaren Jaroslaw Kaczynski vid ett avslutande kampanjtal på fredagen.
En röst för EU
Den största oppositionsgruppen, mittenorienterade Medborgarkoalitionen, leds av den tidigare premiärministern och EU-toppen Donald Tusk. Vid sitt avslutande möte anklagade han Lag och rättvisa för att ha en "hemlig plan" för att lämna EU, och att regeringen för landet på fel väg. En röst på oppositionen är en röst för att Polen ska fortsätta vara en del av EU-gemenskapen, sade Tusk.
– Detta är den viktigaste dagen för vår demokratis historia sedan 1989, sade Tusk med syftning på året då kommunistregimen föll.
Västvärlden och Ukraina befarar också att Polen ska slå in på samma väg som Slovakien, som nyligen höll val. Segraren Robert Fico har liknats vid Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som trotsar övriga EU genom att ha en nära relation med Ryssland. Under valkampanjen lovade Fico bland annat att Natolandet Slovakien inte ska skicka "en enda kula" till Ukraina.
Konflikt med Ukraina
Sedan Ryssland i fjol inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har Slovakien, sett till BNP, varit ett av de länder i Europa som skickat mest stöd till det krigsdrabbade landet. Även Polen har varit en av Ukrainas främsta förkämpar och bland annat tagit emot en miljon flyktingar från landet, men nu tycks befolkningen ha börjat tröttna. Polen har också hamnat i konflikt med Ukraina i frågan om spannmålshandeln, där importförbud införts för att skydda polska bönder.
29 miljoner polacker är röstberättigade, varav en halv miljon är bosatta utomlands.