Tusk redo att leda Polens nästa regering

Polens parlament har valt EU:s förre ordförande Donald Tusk att som premiärminister bilda en ny regering. Tusk utsågs sedan konservativa Lag och rättvisa förlorat i en förtroendeomröstning.

Donald Tusk talar i Polens parlament sedan han valts att bli Polens näste premiärminister.

Donald Tusk talar i Polens parlament sedan han valts att bli Polens näste premiärminister.

Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Polen2023-12-11 08:39

Polen har styrts av det nationalistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) sedan 2017. Men på måndagen tog eran slut när Polens parlament valde att inte ge fortsatt stöd till premiärminister Mateusz Morawiecki i ett invecklat politiskt spel som pågått sedan valet i oktober.

Strax efter förtroendeomröstningen valde parlamentet att nominera Tusk, som både varit premiärminister tidigare i Polen och innehaft toppositioner i EU.

248 ledamöter röstade för Tusk och 201 emot i underhuset sejmen med 460 platser.

– Tack Polen för denna verkligt underbara dag. Inte bara för mig, utan för alla de som under årens lopp verkligen hoppats på att saker skulle bli bättre, sade Tusk i ett kort tal efter omröstningen.

Omfattande förändringar

Därmed öppnas möjlighet för ett omfattande regeringsskifte i Polen. Även om Lag och rättvisa blev största parti i valet för två månader sedan, så har oppositionen och en stor samling partier som samlats under gemensamt ledarskap av Donald Tusk, majoritet i parlamentet.

Parlamentariska procedurer har fördröjt möjligheten för oppositionen att föreslå en regering. Anledningen är att Polens president Andrzej Duda, som också tillhör Lag och rättvisa, gav första försöket att bilda regering till det egna partiet.

Därmed får den Europavänlige liberalen Donald Tusk, som var Polens premiärminister 2007–2014 och Europeiska rådets ordförande 2014–2019, möjligheten att försöka bilda en maktallians som kan styra landet.

Hans allians av EU-vänliga partier, Medborgarkoalitionen, fick i valet 248 av parlamentets 460 platser.

Tusk väntas under tisdagen presentera ett politiskt program i parlamentet. Därefter hålls en förtroendeomröstning om Tusk som ny premiärminister. Vinner han den kan hans regering tillträda på onsdag.

Fortsatt grepp

Tusk har lovat att reparera Polens relationer till EU, så att EU betalar ut många miljarder euro i fruset EU-stöd till landet. EU har hållit inne stödet på grund av en konflikt om Polens bristande respekt för rättsstatliga principer.

Politiska bedömare räknar dock med att PIS kommer att kunna behålla ett starkt grepp om landet genom att ha utsett allierade på nyckelpositioner i statsförvaltning och rättsväsende.

Om tidplanen håller kan Tusk som ny polsk premiärminister delta i EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!