Zelenskyj: Det var inte en ukrainsk robot

Inget tyder pÄ att roboten som slog ned i Polen och dödade tvÄ mÀnniskor utgjorde en avsiktlig attack, sÀger landets president Andrzej Duda. Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj understryker att det inte rörde sig om en ukrainsk robot och han ber om "all information" i fallet av sina allierade.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Cherson tidigare i veckan. Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Cherson tidigare i veckan. Arkivbild.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Polen2022-11-16 01:02

– Jag tvekar inte – det hĂ€r var inte vĂ„r robot, sade Zelenskyj i ett tv-sĂ€nt uttalande pĂ„ onsdagseftermiddagen.

– Baserat pĂ„ vĂ„ra militĂ€ra underrĂ€ttelserapporter tror jag att det var en rysk robot.

DÀrmed avviker den ukrainske presidenten frÄn de slutsatser som bÄde den polska regeringen och Nato dragit tidigare under dagen om roboten som slog ned innanför den polska grÀnsen i tisdags.

Polens president Andrzej Duda konstaterade dÄ att det inte gÄr att bevisa att roboten i östra Polen utgjorde ett angrepp mot landet. Det gÄr heller inte att bevisa att roboten avfyrades frÄn Ryssland, enligt honom.

Robotnedslaget var troligtvis en olycka, enligt honom.

– Vi vill faststĂ€lla alla detaljer, varje sakuppgift. Det Ă€r dĂ€rför vi behöver tillgĂ„ng till all data som vĂ„ra allierade har och tillgĂ„ng till platsen för explosionen, sade Zelenskyj senare i sitt dagliga tal.

"Inte Ukrainas fel"

Men Rysslands utrikesdepartement kallar ÀndÄ upp Polens ambassadör i Moskva med anledning av robothÀndelsen, rapporterar AFP. Beskedet kom sent pÄ onsdagseftermiddagen.

DÄ hade ocksÄ Natochefen Jens Stoltenberg pÄ en presstrÀff tidigare konstaterat att inget tyder pÄ att det rör sig om en medveten handling. Mycket Àr Ànnu oklart om vad som egentligen intrÀffat och utredningen pÄgÄr fortsatt, sÀger han, men det var sannolikt en ukrainsk robot som slog ned i Przewodów.

– Men lĂ„t mig göra en sak klar: det hĂ€r Ă€r inte Ukrainas fel, sade Jens Stoltenberg efter onsdagens Natokrismöte.

– Ryssland bĂ€r det yttersta ansvaret eftersom man fortsĂ€tter med sitt olagliga krig mot Ukraina.

Även USA Ă€r noga med att framhĂ„lla att Ukraina inte bĂ€r skulden för "den tragiska hĂ€ndelsen".

Ryssland Àr "ytterst ansvarigt", konstaterar Vita huset i ett uttalande pÄ onsdagskvÀllen.

Försvarsrobot

Ukraina begÀrde tidigare under dagen tillgÄng till nedslagsplatsen i Polen för att kunna göra en undersökning.

"Ukraina anhÄller om omedelbar Ätkomst till platsen för explosionen", skriver Oleksij Danilov vid Ukrainas nationella sÀkerhets- och försvarsrÄd pÄ Twitter efter Jens Stoltenbergs och Andrzej Dudas uttalande om att roboten sannolikt avfyrades frÄn Ukraina i syfte att trÀffa en inkommande rysk robot.

I ett annat TwitterinlÀgg uppgav Oleksij Danilov att Ukraina vill ha en gemensam utredning kring robotnedslaget i Polen och att Ukraina stÄr redo att lÀmna över vad man hÀvdar Àr bevis pÄ Rysslands roll i hÀndelsen.

Inga bekrÀftade uppgifter

PÄ onsdagen förnekade ocksÄ Ryssland Àn en gÄng inblandning i robotnedslaget i Polen. Enligt Kreml ska bilder frÄn hÀndelsen visa att det rör sig om en ukrainsk sÄ kallad S-300-robot.

Ryssland uppger att den ryska robot som slog ned nÀrmast den polska grÀnsen under tisdagens massanfall mot Ukraina ska ha gjort det runt 35 kilometer frÄn grÀnsen.

Det finns Ànnu inga bekrÀftade uppgifter om vem som avfyrade roboten eller varifrÄn den sköts.

"Baserat pĂ„ den nuvarande informationen sĂ„ verkar attackerna i Polen vara resultatet av ukrainskt luftförsvar", skriver Belgiens försvarsminister Ludivine Dedonder pĂ„ Twitter och tillĂ€gger att delar av bĂ„de en rysk robot och en ukrainsk jaktrobot uppges ha landat i Polen – men att fortsatta utredningar behövs.

USA:s president Joe Biden uttryckte tidigt tveksamhet kring huruvida roboten skjutits upp frÄn Ryssland, nÀr han uttalade sig efter ett snabbinkallat möte med ledare för G7- och NatolÀnder pÄ indonesiska Bali i samband med det pÄgÄende G20-mötet. Enligt Joe Biden var det den bana som roboten tagit som skapade tvivel om att den avfyrats frÄn Ryssland.

Ryskt beröm till USA

Makthavarna i Kreml berömmer den "avmÀtta" amerikanska responsen pÄ robotnedslaget i Polen.

– Den hĂ€r gĂ„ngen bör man notera den avmĂ€tta och mer professionella responsen frĂ„n amerikansk sida, sĂ€ger den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrĂ„n AFP.

Polen har ökat sin militÀra beredskap efter hÀndelsen. Ett flera timmar lÄngt sÀkerhetsmöte för regering och sÀkerhetsrÄd pÄ tisdagskvÀllen följdes av internationella samtal pÄ högsta nivÄ. Bland annat talade president Andrzej Duda med Joe Biden och Jens Stoltenberg.

USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte pÄ Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade tvÄ personer i Polen pÄ tisdagen.
USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte pÄ Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade tvÄ personer i Polen pÄ tisdagen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!