15 ljusglimtar från året som har gått

Pandemi, pandemi, pandemi. Men allt har inte varit dåligt i år, även om det kanske kan kännas så för många. Här är – utan inbördes ordning – 15 glada nyheter från 2020.

Genrep för musikerna i Barcelonas operahus Liceu – som uppträdde för krukväxter i somras.

Genrep för musikerna i Barcelonas operahus Liceu – som uppträdde för krukväxter i somras.

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Politik2020-12-31 09:50

1. 103-åring överlevde covid – firade med öl

När 103-åriga Jennie Stejna insjuknade i covid-19 i Massachusetts i USA befarade hennes anhöriga det värsta. Familjen ringde för att ta farväl. Men efter ett par veckor vände det och Stejna tillfrisknade mot alla odds. Hur hon firade? Med en iskall öl.

2. Terrorism fortsätter att skörda färre liv

Antalet människor som dödas i terrorrelaterat våld minskar för femte året i rad, enligt Institute for Economics and Peace som sammanställer Global Terrorism Index. I 2020 års rapport framgår att dödsfall kopplade till terrorism minskade med 15 procent världen över förra året. Och många fler länder noterade minskningar än ökningar.

3. Föråldrad klädkod slopas i parlament

Det har beskrivits som en "liten revolution". Nu tillåts kvinnor att visa axlar och armar i Schweiz parlament – sedan en klädkod som kallats föråldrad har slopats av ständerrådet. Tidigare behövde kvinnor täcka armen åtminstone ner till armbågen, vilket gällde såväl parlamentsledamöter som andra besökare i kammaren.

4. Stråkkonsert för tystlåten grön publik

Efter att ha hållit stängt i tre månader på grund av pandemin öppnade Barcelonas operahus Liceu inför en tystlåten publik. Stråkkvartetten Uceli Quartet uppträdde inför en salong fylld av 2 292 krukväxter – en för varje tom sittplats. Efter konserten donerades växterna till sjukvårdspersonal, som tack för deras arbete mot viruset.

5. Nya kritor inkluderar fler hudfärger

Det amerikanska varumärket Crayola har tagit fram 24 kritor som representerar 40 olika hudfärger. Syftet är att barn ska kunna färglägga figurer som bättre representerar den mångfald som finns i samhället. Förhoppningen är att öka representationen och främja en ökad känsla av tillhörighet och acceptans, enligt företaget.

6. Tyskland tar initiativ till ökad jämställdhet

Trots att Tyskland i 15 år har letts av en väl ansedd kvinnlig förbundskansler ligger landet under genomsnittet för jämställdhet i Europa. Men nu har regeringen lanserat en nationell plan som ska förbättra det – bland annat med målet att fler kvinnor ska ha ledande positioner inom näringsliv, offentlig förvaltning och politik.

7. Brittiska bävrar tillbaka i det vilda

De har jagats för sitt kött, sin päls och sina doftkörtlar och utrotades i Storbritannien på 1500-talet. Men sedan början av 2000-talet har bävrar återinförts i landet. Och nu är bävrarna tillbaka i det vilda och har byggt sin första damm i Exmoor på 400 år.

8. Polen stänger alla kolgruvor till 2049

Merparten av energiförsörjningen kommer från kolkraft och Polen är det enda EU-land som inte har förbundit sig till att vara koldioxidneutralt år 2050. Men regeringen och fackföreningarna har kommit överens om att stänga landets kolgruvor till år 2049. Inga anställda sägs upp, utan får jobba i kvarvarande gruvor tills pensionen.

9. Utsläppsfritt brevbärande i Dublin

Dublin är den första europeiska huvudstad som delar ut sin post utan koldioxidutsläpp. Det uppger det statliga postverket An Post som numera genomför alla leveranser av brev och paket i den irländska huvudstaden med eldrivna fordon. På så sätt säger man sig ha undvikit att släppa ut 450 ton koldioxid.

10. Covidvaccin godkänt – ljusglimt i pandemin

Som första land godkände Storbritannien Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringen inleddes både där, i USA och EU före årets slut. Astra Zenecas vaccin har också fått nödgodkännande i Storbritannien. Kina och Ryssland har redan inlett vaccinering med inhemskt utvecklade vaccin.

11. Spetsnoshörningarna blir fler och fler

Spetsnoshörningarna i Afrika kommer fortsätta att långsamt bli fler de kommande fem åren, spår naturvårdsunionen IUCN. Djuren hotas av såväl efterfrågan på horn som krympande habitat och hittas sällan utanför parker och reservat. Men IUCN tycker att utvecklingen ger hopp om att skyddsinsatser kan övervinna hotet från tjuvjakt.

12. Gratis mensskydd i Skottland

Numera kan alla kvinnor i Skottland hämta gratis bindor och tamponger, vilket man är först i världen med att erbjuda. På platser som fritidsgårdar, apotek och en del andra håll kan mensskydd plockas upp utan kostnad. Beslutet har motiverats med att ingen ska behöva oroa sig över hur de ska få tag på sin nästa tampong eller binda.

13. Flera framsteg i det globala klimatarbetet

Ett antal länder som tillsammans står för 60 procent av världens utsläpp av växthusgaser har lovat att bli klimatneutrala inom 30 till 40 år, till exempel Kina, Japan, Sydkorea – och även USA enligt tillträdande president Joe Bidens löften. Dessutom har en omsvängning skett inom finanssektorn, där fler och fler stora investerare lämnar den fossila marknaden.

14. Världens ensammaste elefant inte längre ensam

Kaavan, känd som världens ensammaste elefant, är inte längre ensam. Pakistans enda asiatiska elefant har flyttats från en nedgången djurpark i Islamabad till ett nytt liv i reservatet Kulen Prom Tep i Kambodja. Där ska han släppas ut med tre honor.

15. Ebola ej längre internationellt hälsonödläge

Ebolautbrottet som har krävt fler än 2 200 liv i östra Kongo-Kinshasa är formellt över, enligt landets myndigheter. Det har fått Världshälsoorganisationen (WHO) att meddela att det inte längre råder internationellt hälsonödläge på grund av blödarsjukdomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!