Alla ska med när snittets rike tar över i EU

Sociala frågor står i centrum med Portugal som EU:s ordförandeland under våren 2021. "Snittriket" utlovar en uppföljning av det sociala toppmötet i Göteborg 2017.

Portugal och premiärminister António Costa gör sig redo för att ta över som ordförandeland i EU:s ministerråd. Arkivfoto.

Portugal och premiärminister António Costa gör sig redo för att ta över som ordförandeland i EU:s ministerråd. Arkivfoto.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Politik2020-12-29 05:20

Inte äldst, men inte bland de yngsta. Inte störst, men inte bland de minsta. Och varken rikast eller fattigast.

Portugal är rena genomsnittslandet av de 27 i EU – anslutet som medlem nummer 11, på plats 12 när det gäller både folkmängd och area och nummer 15 i fråga om BNP.

När regeringen i Lissabon nu tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd från bjässen Tyskland hoppas man kunna vara en lagom medlare mellan stor och liten i unionen.

Normalisering?

Mycket hänger naturligtvis på coronaläget.

– Ta i trä, men den första delen av året kan leda till början av en sorts normalisering när det gäller EU:s agenda och arbetsmetoder, hoppas Nuno Brito, Portugals EU-ambassadör, på ett seminarium via webben om landets planer för våren 2021.

Till en början räknar han ändå med samma svårstyrda EU som under 2020: med nedstängningar, webbmöten, reseproblem och annat som kraftigt inverkar på möjligheterna att förhandla och besluta om viktiga frågor.

Klimat och migration

Ordförandeskapet i EU:s ministerrådet roterar mellan medlemsländerna med sex månader i taget. Ordförandelandet har inte lika stort inflytande som förr i tiden, men ska ändå leda merparten av alla ministermöten, sköta kompromissförhandlingar med EU-parlamentet och driva på för beslut i de frågor som man prioriterar.

Under våren 2021 lär mycket handla om att få igång alla processer när det gäller EU:s stora coronastöd med lån och bidrag till medlemsländerna. Den nya klimatlagen ska tas i mål, liksom de reformer av jordbrukspolitiken som stötts och blötts i flera år.

En annan långkörare är migrationen där medlemsländerna fortsatt står långt ifrån varandra kring förslagen i den migrationspakt som inrikeskommissionär Ylva Johansson lade fram i september.

Socialt möte

Portugals senaste ordförandeskap, under hösten 2007, blev historiskt för den enighet som då nåddes kring EU:s nya grundlag – känt som Lissabonfördraget.

Nu får i stället landets näst största stad stå i centrum. I maj ska Porto vara värd för ett toppmöte om sociala frågor.

– Vi måste se till att ingen lämnas bakom när vi rör oss framåt och att EU kan bidra till ett stabilt socialt ramverk för sina medborgare, säger Nuno Brito.

Mötet är en sorts fortsättning på det sociala toppmöte som statsminister Stefan Löfven (S) höll i Göteborg 2017 och som då landade i en "social pelare" med 20 principer om vad EU:s invånare bör ha rätt till när det gäller arbetsvillkor och sociala förhållanden.

– Vi bygger vidare på resultaten därifrån och ser vad vi kan göra för att förstärka den sociala pelaren. Mötet kommer att fokusera på arbetstillfällen, rättvisa villkor, exklusion och inklusion, socialt skydd och hälsa, säger Nuno Brito.

Portugals jordbruksminister Maria do Céu Albuquerque (till vänster) får ta över från Tysklands Julia Klöckner i arbetet med reformen av EU:s jordbrukspolitik. Arkivfoto.
Portugals jordbruksminister Maria do Céu Albuquerque (till vänster) får ta över från Tysklands Julia Klöckner i arbetet med reformen av EU:s jordbrukspolitik. Arkivfoto.
Fakta: Portugal

Portugal ligger på sydvästra delen av Iberiska halvön, med landgräns endast mot grannen Spanien.

Landet är till ytan 92 000 kvadratkilometer stort – tolfte störst i EU och jämförelsevis aningen större än Götaland. Folkmängden är också den tolfte största i EU med 10,3 miljoner invånare, varav knappt två miljoner i huvudstaden Lissabon.

Portugal har i princip varit ett självständigt rike sedan 1100-talet och blev medlem i EU den 1 januari 1986. Man ingår i eurozonen sedan starten 1999 och var även med att grunda militäralliansen Nato 1949.

Premiärminister sedan 2015 är António Costa från Socialistpartiet (PS), som i Portugal är ett socialdemokratiskt parti, till skillnad från Socialdemokraterna (PSD) som är landets stora konservativa högerparti.


Fakta: EU:s ordförandeland

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2021: Portugal (vår), Slovenien (höst)

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!