Ambassadör hemkallad efter Bidens mördarsvar

Rysslands president Vladimir Putin är en mördare. Det konstaterar den amerikanske presidenten Joe Biden i en intervju med ABC News. Ryssland kallar hem sin ambassadör i Washington och varnar för "irreparabla försämringar" i ländernas relation.

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Foto: Mikhail Klimentjev/AP/TT

Politik2021-03-17 10:11

I intervjun med ABC News sade Biden bland annat att han inte tror att den ryske presidenten har en själ. Han fick sedan frågan om huruvida han håller med om att Putin är "en mördare".

– Det gör jag, slog den amerikanske presidenten fast.

Valpåverkan

En amerikansk underrättelserapport konstaterade i tisdags att Putin minst har godkänt men sannolikt även styrt ryska försök att undergräva Bidens kampanj genom "missledande och ogrundade påståenden" som indirekt syftade till att hjälpa Donald Trump.

– Han kommer att få betala ett pris. Ni kommer att få se snart, sade Biden till ABC med syftning på Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland har kallat anklagelserna om valpåverkan grundlösa.

USA:s sanktioner mot Ryssland utökades på onsdagen. Det handlar denna gång om exportrestriktioner kring utrustning som kan användas för att tillverka kemiska stridsmedel, meddelar USA:s handelsdepartement enligt Reuters.

Sanktionerna sker mot bakgrund av förgiftningen av den ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj i fjol. Amerikansk underrättelsetjänst har dragit slutsatsen att Moskva låg bakom mordförsöket.

Konsultationer

Ryssland kallade hem sin ambassadör i Washington för konsultationer efter publiceringen av Bidenintervjun och det amerikanska sanktionsbeskedet.

Det sker för att "analysera vad som bör göras och hur man ska gå vidare med avseende på banden med USA", skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Ryssland tillägger att Kreml strävar efter att undvika "irreparabla försämringar" i relationerna mellan länderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I intervjun med Joe Biden konstaterade presidenten utöver den fräna kritiken mot Putin att det finns områden där det ligger i Rysslands och USA:s gemensamma intresse att samarbeta, som förlängningen av Nya startavtalet som syftar till att begränsa antalet kärnvapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!