Amerikansk terrorstämpling sprider oro

USA:s avgående regering planerar att klassa Huthirebellerna i Jemen som en utländsk terrororganisation – ett beslut som hjälporganisationer befarar kan förvärra den humanitära krisen i landet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

Foto: Saul Loeb/AP/TT

Politik2021-01-11 08:05

Saudiarabien välkomnar beslutet, då Huthirörelsen har nära band med saudiernas ärkefiende Iran.

Huthirörelsens politiske ledare Mohammad Ali al-Huthi fördömer som väntat USA:s beslut och säger att det får konsekvenser.

Iran fördömer

"Jemens invånare bryr sig inte om beslut från Trumps regering, då den är en av aktörerna som dödar jemeniter och låter dem svälta", säger han i ett uttalande.

Även Irans utrikesdepartement fördömde beskedet från Washington DC.

Omvärlden ser samtidigt med fasa på en ytterligare upptrappning av den polariserande militära konflikten.

FN:s generalsekreterares talesperson säger att beslutet "troligen får allvarliga humanitära och politiska återverkningar".

– USA måste säkerställa nödvändiga tillstånd och undantag (från sanktioner) som gör det möjligt för viktig humanitärt stöd att nå alla invånare, utan avbrott, säger talesperson Stéphane Dujarric.

Även mänskliga rättighets- och biståndsorganisationer ser problem med beskedet från USA. Rädda Barnen varnar för att den humanitära redan svåra krisen kan förvärras, då den Huthirebellerna är den grupp som i realiteten styr norra delar av Jemen.

Straffa grupper

Terrorklassningen syftar till att straffa gruppen för en rad attacker i synnerhet, och i allmänhet för att den "destabiliserar regionen och förvägrar jemeniterna en fredlig lösning på konflikten", säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

Rebellgruppen, som kontrollerar stora delar av Jemen, är sedan tidigare försatt under amerikanska sanktioner. En terrorklassning väntas avskräcka fler utomstående aktörer från att sluta avtal med Huthirebellerna om exempelvis matimport. Det kan förvärra den akuta situationen för landets civilbefolkning, varnar hjälporganisationer.

Rädda Barnens ordförande Janti Soeripto konstaterar att många aktörer inte vågar agera i Jemen, till exempel med transporter, på grund av rädsla för amerikanska repressalier.

Allvarliga störningar

"Vi måste vara tydliga med att dessa sanktioner kan skapa allvarliga störningar av Jemens ekonomi, som redan är nära kollaps", säger hon i ett uttalande.

Enligt Pompeo kommer dock klassningen, som väntas träda i kraft den 19 januari – dagen före Joe Bidens tillträde som president – inte att påverka hjälparbetet.

– Vi planerar åtgärder som begränsar dess påverkan på särskild humanitär verksamhet och import till Jemen, säger Pompeo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!