Amnesty ser inte Navalnyj som samvetsfånge

Amnesty International ändrar statusen för den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Han ses inte längre som samvetsfånge.

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj ses inte längre som samvetsfånge av Amnesty, på grund av uttalanden han tidigare gjort. Arkivbild.

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj ses inte längre som samvetsfånge av Amnesty, på grund av uttalanden han tidigare gjort. Arkivbild.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Politik2021-02-24 14:27

Människorättsorganisationen Amnesty förklarar sitt beslut med att han tidigare har gjort uttalanden som "försvarar hat".

Enligt organisationen, med högkvarter i London, har Navalnyj inte dragit tillbaka uttalanden om till exempel migranter i Ryssland.

"Några av dessa uttalanden, som Navalnyj inte officiellt inte har tagit tillbaka, når gränsen för försvar av hat — och det stämmer inte överens med Amnestys definition av samvetsfånge", skriver organisationen, enligt AFP.

Vissa av uttalandena gjordes för 15 år sedan, skriver brittiska BBC, där Navalnyjs liknade migranter i Ryssland vid kackerlackor.

Amnesty uppger samtidigt att man fortsätter att arbeta för Navalnyjs frigivning i Ryssland.

"Navalnyj har inte, så vitt vi vet, gjort liknande uttalande de senaste åren, och detta beslut ändrar inte vår vilja att kämpa för hans omedelbara frigivning", skriver organisationen i sitt beslut.

En representant för organisationen i Ryssland säger dock till BBC att han tror att beslutet beror på en "samordnad kampanj" att försöka smutskasta Navalnyj, och därmed minska tyngden i Amnestys krav på Navalnyjs frigivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!