Australien: EU har stoppat vacciner

Har EU stoppat miljontals Astra Zeneca-doser på väg till Australien? Ja, säger en australisk regeringskälla. Inte alls, kontrar EU.

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivfoto.

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivfoto.

Foto: Morgan Sette/AAP/AP/TT

Politik2021-04-06 12:09

Till nyhetsbyrån Reuters uppger den anonyma källan att det handlar om 3,1 miljoner doser.

– Vi har inte gett upp hoppet än, men vi har slutat att räkna in dem i de leveranser vi förväntar oss, säger källan, som inte vill ange sitt namn med hänvisning till att han inte har befogenhet att tala om saken.

EU-kommissionen ställer sig dock frågande till uppgifterna. Tidigare har kommissionen endast redovisat en stoppad vaccinleverans till Australien, då en last med 250 000 doser stoppades från Italien tidigare i år.

– Och det har inte skett något nytt sedan dess, varken till Australien eller något annat land, säger kommissionens chefstalesman Eric Mamer på en pressbriefing i Bryssel.

Även Australiens premiärminister Scott Morrison talar om samma mängd stoppade vacciner som sin regeringskälla – dock utan att ange varifrån de skulle komma.

– Vi räknade med att ha 3,1 miljoner doser. De vaccinen har inte levererats till Australien, säger Morrison till journalister i Canberra enligt Reuters.

Landet har hittills vaccinerat omkring 670 000 invånare. Det är betydligt färre än de fyra miljoner vaccinerade som Australien hade hoppats på att nå upp till i slutet av mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!