"Barr är en hejarklacksledare för Trump"

USA:s justitieminister William Barr uppmanar federala åklagare att utreda eventuellt valfusk – något som normalt är en fråga för delstaterna. Utspelet har fått departementets ansvarige tjänsteman att säga upp sig i protest.

USA:s justitieminister William Barr efter ett möte med senatsledaren Mitch McConnell på måndagen.

USA:s justitieminister William Barr efter ett möte med senatsledaren Mitch McConnell på måndagen.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Politik2020-11-10 03:00

Utredningar av det slag Barr efterlyser är normalt en fråga för de enskilda delstaterna och justitiedepartementets normala hållning är att vänta med federal inblandning tills dess att alla röster är räknade och om det behövs, räknade på nytt. Men Barr skriver i sitt brev att vad som har setts som en policy aldrig har varit en fast regel.

"Allvarliga anklagelser ska undersökas ytterst noggrant, men spekulativa, fantasifulla eller långsökta påståenden ska inte vara en grund för att inleda federala undersökningar", skriver Barr.

Bara timmar efter det att Barrs brev blivit känt avgick den tjänsteman inom hans egna justitiedepartement som är högst ansvarig för att utreda brott i samband med val, enligt New York Times i protest mot Barrs direktiv.

"Trumpismen lever kvar"

Enligt Erik Åsard, professor emeritus i statsvetenskap, ska Barrs brev tolkas i ljuset av att Republikanerna nu samlas bakom president Trump.

– Det gäller också justitieminister William Barr som varit något slags hejarklacksledare för Trump trots att han ska vara hela nationens justitieminister. Men han har agerat väldigt partiskt sedan han tillträdde, och så ska man tolka hans uttalanden, säger Åsard.

Trots att Trump förlorat presidentvalet har hans parti i övrigt gjort ett bra val, både till kongressens båda hus och i delstatsvalen. Enligt Erik Åsard är det förklaringen till att partiet nu väljer presidentens linje, att med svaga eller obefintliga bevis påstå att det förekommit omfattande valfusk.

– Väljarna gillar Trumps politik, men de gillar inte hans person. Så det är det man ser ett utslag av här – Trumpismen lever kvar eftersom den hjälpte de här kandidaterna i kongressvalet. De hoppas nu att det ska gå likadant nästa gång, även om Trump inte finns med då, säger Erik Åsard.

Demokraterna otåliga

I det demokratiska lägret börjar otåligheten sprida sig – Joe Biden och hans team vill komma i gång med processen för en maktövergång i Washington.

Det är en myndighet som heter GSA som rent formellt utropar en segrare och inte förrän det sker kan överföringen av makt inledas och Demokraterna får möjlighet att samarbeta med flera departement i Washington.

Myndigheten, som styrs av en av Trump utsedd tjänsteperson, Emily Murphy, uppger å sin sida att ingen vinnare kan utropas eftersom de inte anser att det finns ett tydligt resultat. Biden-lägret sägs nu överväga juridiska vägar för att få GSA att utropa Biden till segrare.

"Övergången sker oavsett"

Förutom den politiska prestigen att ha fått Biden utropad som segrare gäller striden miljontals dollar, som Biden-lägret inte får tillgång till förrän GSA sagt sitt. De pengarna ska bland annat gå till att betala löner till dem som arbetar för den blivande presidenten under övergångsperioden.

Men enligt Erik Åsard är GSA:s tvekan inte något större problem, eftersom valmaskineriet tickar på enligt ett förutbestämt schema.

– Oavsett om de får den här assistansen eller inte tickar processen på ändå så det spelar egentligen ingen större roll. Övergången sker oavsett de här ovanliga och historiskt unika skeendena vi ser, där den besegrade presidenten inte erkänner sig besegrad eller gratulerar vinnaren, säger Erik Åsard.

De kommande stegen i USA-valet

8 december: All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den nye presidenten svärs in.

Källa: BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!