Det är påstådda brott mot författningen som motiverar Belarus att efterlysa oppositionspolitikern.
Tichanovskaja har sedan början av oktober varit efterlyst i Ryssland. Det har inte framgått vad det är för brott hon anklagas för av landet.
Källor med insyn i det ryska ärendet har uppgett att brottsmisstanken mot Tichanovskaja inte gäller brott begånget i Ryssland utan att det rör sig om brott begångna i Belarus. Hennes namn sattes upp på den ryska listan som en byråkratisk åtgärd i enlighet med ett avtal mellan de båda länderna, enligt källorna.
"Lagvidrig efterlysning"
Efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, som officiellt vanns av president Aleksandr Lukasjenko, flydde Tichanovskaja till grannlandet Litauen.
Litauens president Gitanas Nauseda fördömde under fredagen Belarus beslut att efterlysa oppositionsledaren.
"Jag hoppas att EU:s länder kommer att förbli enade och ignorera denna lagvidriga efterlysning. Tichanovskaja må vara efterlyst i Belarus men EU måste öppna sina dörrar för henne", skriver Gitanas Nauseda på Twitter .
Skjutvapen mot demonstranter
Under exilen har Tichanovskaja träffat utländska toppolitiker – bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel – och fortsatt kräva Lukasjenkos avgång.
Samtidigt fortsätter befolkningen i Belarus att protestera och kräva reformer, minskat polisvåld och den auktoritäre president Aleksandr Lukasjenkos avgång. Än så länge har över 13 000 människor gripits av belarusisk polis.
På söndagen planeras nya demonstrationer runt om i landet och i huvudstaden Minsk. Inför protesterna varnar polisen att de är beredda att använda skjutvapen mot demonstranter om det behövs.