Beredskap för vÄldsamt val i USA

Butiksfönster tÀcks med masonitskivor, gator stÀngs av och polisen mobiliserar för oroligheter. StÀmningen inför valet i USA Àr spÀnd och försÀljningen av skjutvapen har ökat kraftigt.

En butik i San Francisco spikar igen skyltfönstren av rÀdsla för oroligheter i samband med valet i USA.

En butik i San Francisco spikar igen skyltfönstren av rÀdsla för oroligheter i samband med valet i USA.

Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Politik2020-11-02 17:55

Med sommarens vÄldsamma upplopp i spÄren av dödsskjutningen av afroamerikanen George Floyd i fÀrskt minne vidtar myndigheterna pÄ mÄnga platser ÄtgÀrder för att förhindra upplopp och plundring. I Beverly Hills i Los Angeles stÀngs fashionabla Rodeo Drive för bÄde fotgÀngare och bilister och butiksÀgare manas att stÀnga eller begrÀnsa öppettiderna, skriver Los Angeles Times.

StĂ€mningen inför valet beskrivs som ovanligt spĂ€nd och vapenförsĂ€ljningen har ökat kraftigt. Över 95 miljoner amerikaner har förtidsröstat vilket kan leda till en utdragen och komplicerad röstrĂ€kning. Om resultatet dröjer eller om det uppstĂ„r tvivel kring valets genomförande kan det öka risken för vĂ„ldsamma protester.

"Farlig hotbild"

– Det Ă€r en sĂ„ polariserad stĂ€mning och mĂ„nga mĂ€nniskor Ă€r arga. Jag har aldrig sett en sĂ„ dynamisk, komplex och farlig hotbild som det som rĂ„der nu, sĂ€ger John D Cohen, tidigare samordnare för terrorbekĂ€mpning vid sĂ€kerhetsdepartementet, till The New York Times.

Bland orosmolnen finns ocksÄ risken att grupper försöker störa motstÄndarlÀgrets valkampanj eller skrÀmma bort vÀljare frÄn vallokalerna.

Den federala polisen FBI utreder en hÀndelse i fredags dÀr TrumpanhÀngare ska ha omringat och trakasserat en av Bidenkampanjens bussar i Texas. I bussen fanns den demokratiska kongresskandidaten Wendy Davis, som avbröt resan och stÀllde in flera evenemang med hÀnvisning till sÀkerheten, rapporterar nyhetsbyrÄn AFP.

Trump lade i söndags ut ett filmklipp pÄ hÀndelsen pÄ Twitter med orden "Jag Àlskar Texas". Under ett kampanjmöte i Michigan senare sade han att demonstranterna försökte "skydda" kampanjbussen. Senare, Äterigen pÄ Twitter, kritiserade han polisen för att utreda incidenten. "Dessa patrioter gjorde inget fel", skrev han manade polisen att i stÀllet rikta fokus pÄ "terrorister, anarkister och agitatorer i (vÀnsterextrema) Antifa".

Tvetydig Trump

Presidenten har anklagats för att ha flirtat med högerextrema vÀpnade grupper som Proud Boys. NÀr Trump i en debatt med Biden i september ombads fördöma vitmaktgruppen manade han dem att "stÄ tillbaka och vara redo (stand back and stand by).

Senare sade han till reportrar att det han menat var att militanta högergrupper skulle trÀda tillbaka och lÄta polis utföra sitt arbete. Men medlemmar av Proud Boys tolkade hans ord som ett stöd.

Polisen runt om i USA har kraftsamlat för att möta eventuella oroligheter. I Washington kommer flera kvarter runt Vita huset att spÀrras av och stora mÀngder tÄrgas har köpts in.

I Michigan Àr myndigheterna pÄ tÄ efter gripandet av 14 medlemmar av en paramilitÀr grupp som anklagas för att ha planerat att kidnappa guvernör Gretchen Whitmer pÄ grund av coronanedstÀngningen. DelstatsÄklagaren Dana Nessel sÀger att stora polisstyrkor kommer att finnas redo.

– De kommer inte att finnas poliser vid vallokalerna, men de kommer att vara redo att ingripa om illasinnade dyker upp och beter sig hotfullt eller skrĂ€mmande, sĂ€ger hon till The New York Times.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!