Biden om klimatet: Har ingen tid att förlora

USA:s tilltrĂ€dande president Joe Biden har presenterat vilka som under hans styre kommer att föra kampen mot "det existentiella hotet klimatkrisen". Han lovar att genast införa flera klimatĂ„tgĂ€rder. –Vi har ingen tid att förlora, sĂ€ger Biden, enligt BBC.

Joe Biden.

Joe Biden.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Politik2020-12-20 06:10

Den tilltrĂ€dande presidenten upprepar Ă€nnu en gĂ„ng att hans regering kommer att prioritera kampen mot klimatförĂ€ndringarna. ÅtgĂ€rderna ska bli en hörnsten i Ă„teruppbyggnaden av USA:s ekonomi, i kölvattnet av coronapandemin, rapporterar nyhetsbyrĂ„n AFP.

– Vi befinner oss i en kris. Precis som vi mĂ„ste stĂ„ enade i kampen mot covid-19, mĂ„ste vi stĂ„ enade i den nationella kampen mot klimatförĂ€ndringarna, sade han i samband med att han presenterade sin klimatkrisgrupp vid en tillstĂ€llning i sin hemstad Wilmington i Delaware pĂ„ lördagskvĂ€llen lokal tid.

500 000 nya laddstationer

Biden vill bygga 500 000 nya laddstationer för elfordon och 1,5 miljoner energieffektiva bostĂ€der. Han sĂ€ger ocksĂ„ att hans regering kommer att arbeta för att modernisera vatten-, transport- och energiinfrastrukturen i landet.

Omkring 250 000 personer ska dessutom snarast anstĂ€llas för att tĂ€ppa igen miljoner övergivna gas- och oljekĂ€llor, som anses utgöra en hĂ€lso- och sĂ€kerhetsrisk.

I Bidens klimatgrupp ingÄr bland annat den föreslagna inrikesministern Deb Haaland, som kan bli USA:s första minister som tillhör landets ursprungsbefolkning. Biden inrÀttar ocksÄ ett sÀrskilt klimatkontor i Vita huset. Det kommer att ledas av Gina McCarthy, som tidigare har varit chef för landets naturvÄrdsmyndighet Environmental Protection Agency.

Sedan tidigare har Àven den förre utrikesministern John Kerry utsetts till sÀrskilt klimatsÀndebud.

ÅtergĂ„r till Parisavtalet

Under president Donald Trumps styre lÀmnade USA Parisavtalet och Biden har upprepade gÄnger lovat att USA nu Äterigen ska ansluta sig till avtalet, samt att han kommer att Äterinföra miljöbestÀmmelser som president Barack Obama införde, men som Trump sedan tog bort.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!