Ett sådant uttalande skulle sannolikt öka spänningarna mellan USA och Natokollegan Turkiet, som är starkt emot att massmorden benämns som ett folkmord. Många länder har dock redan erkänt det som ett sådant, bland annat Frankrike och Ryssland.
Turkiet har medgett att många armenier dödades i sammandrabbningar med ottomanska styrkor under första världskriget. Men man ifrågasätter antalet offer och förnekar att dödandet var systematiskt.
Biden väntas göra uttalandet på lördag, då det har gått 106 år sedan massdödandet inleddes och offren uppmärksammas runt om i världen. Handlingen är främst symbolisk men innebär ett avsteg från årtionden av noggrant avvägt språkbruk från Vita huset. Biden skulle vara den förste amerikanske president att offentligt kalla händelsen för ett folkmord.
Vissa källor menar dock att frågan är så känslig att Biden kan komma att ändra sig i sista sekund för att inte elda på konflikten med Turkiet. Regeringarna i Ankara och Washington är redan starkt oense i en rad frågor och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu varnade i veckan Biden för att ett folkmordsuttalande ytterligare skulle skada relationerna mellan länderna.
Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna massmorden som ett folkmord.