1. Över 200 miljoner vaccindoser mot covid-19
När Biden tillträdde som president den 20 januari ställdes han direkt inför den coronapandemi som har krävt över 573 000 liv i USA. Hans lösning var att snabbt massvaccinera befolkningen och lovade att 200 miljoner doser skulle ges inom de hundra första dagarna. Gränsen har nu passerats och dödssiffrorna sjunkit. Målet är att nationaldagen den 4 juli ska kunna firas tillsammans – åtminstone i små grupper.
– Det har verkligen varit full fart från början, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.
– Det har inte rått någon tvekan om att han har velat visa politisk handlingskraft och faktiskt har gjort det. Det har varit en lyckad omsvängning i pandemihanteringen med en framgångsrik vaccinationskampanj. Det har gett honom en viss tidsfrist att lyckas med andra politiska löften.
Vaccinskeptikerna är dock många och de kommande 200 miljoner doserna kommer sannolikt vara betydligt svårare att nå ut med. Dessutom innebär spridningen av nya virusvarianter ny huvudvärk för Biden.
2. Rekordstort hjälppaket i coronakrisen
USA:s ekonomi blöder i pandemins spår. Biden har dock lyckats få grönt ljus för ett 1 900 miljarder dollar tungt räddningspaket. Det innehåller bland annat arbetslöshetsstöd, satsningar på vaccin och smittspårning, stöd till delstater och småföretagare, hjälp till skolor, skattelättnader för barnfamiljer och direktutbetalningar på motsvarande 12 000 kronor till nästan alla invånare.
– Biden har uttryckt väldigt omfattande ambitioner, säger Frida Stranne.
– Dels när det gäller räddningspaketet med de enorma pengar som sätts in i hanteringen av covid-19. Men han har också oerhört ambitiösa mål när det gäller satsningar på infrastruktur och klimat.
3. Kursändring på den internationella arenan
Amerika är tillbaka! Det meddelade Biden i ett tal inför G7-gruppen. Han har lovat en återgång till diplomati och hoplappade relationer med allierade efter Trump-eran. Som ett bevis på att den transatlantiska länken är återupprättad kommer Bidens första utlandsresa som president att gå till Europa. Den första utländska ledare som fick möta presidenten öga mot öga var dock Japans premiärminister Yoshihide Suga. Mötet skvallrar om ett ökat fokus på relationerna med allierade i Asien i en tid då oron för Kinas inflytande ökar.
USA är också tillbaka i Parisavtalet och Biden har stått värd för ett klimattoppmöte. Han har även slagit fast att alla landets soldater ska vara ute ur Afghanistan den 11 september och erkänt det armeniska folkmordet.
4. Kris vid gränsen mot Mexiko
Biden har lovat en mer human flyktingpolitik och har upphävt vissa av Trumps mest omstridda migrationsbeslut. Men hans regering var inte beredd på en ökad ström av migranter vid gränsen till Mexiko, där ensamkommande barn hållits i överfulla förvar. Krisen används som politisk ammunition av republikaner och har väckt ilska hos Bidens egna anhängare.
– Det är en av hans svagare länkar just nu, säger Frida Stranne.
– Han får kritik i egna led för att han har fortsatt med en del av Trumps politik vid gränsen. Alla är egentligen överens om att man måste hitta ett sätt att hantera den illegala invandringen, men låsningar mellan partierna står i vägen för en lösning.
5. Svikna löften om enighet och samarbete
Biden har lovat att hela det polariserade USA, vara allas president – och samarbeta med Republikanerna. Hittills har han dock främst förlitat sig på Demokraternas minimala övertag i kongressen, där ingen republikan röstade för hans hjälppaket. Det har väckt tvivel kring hur det ska gå med kommande satsningar, till exempel det enorma infrastrukturpaket som kallas Build back better.
– Alla är överens om att det behövs krafttag för förbättrad infrastruktur, så det borde finnas chanser att enas. Det måste i alla fall vara målsättningen, säger Frida Stranne.
– Kör han över och rundar Republikanerna även där kommer det att spä på misstron över vad har han för agenda.
Biden lovade att han skulle styra partiöverskridande men i själva verket har han styrt som en socialist, dundrade exempelvis Republikanernas minoritetsledare i representanthuset Kevin McCarthy missnöjt häromdagen.
– Bidens politiska framtoning är lite mer vänsterorienterad och lite mer progressiv än vad jag hade väntat mig. Åtminstone retoriskt, säger Stranne.
– Frågan är hur hållbart det är på sikt, hur mycket det kommer att bidra till polarisering och motstånd? De som gillar hans politik tycker att han visar handlingskraft. Men många tycker att den är för dramatisk och radikal och helt fel väg att gå.