Brexitavtal rättvist och balanserat enligt EU

EU och Storbritannien är överens om ett handelsavtal som ska mildra effekten av britternas utträde ur EU.
–Vi har tagit tillbaka kontrollen över vår framtid, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Spänd väntan på förhandlingsresultat för det brittiska utträdet ur EU. Arkivbild.

Spänd väntan på förhandlingsresultat för det brittiska utträdet ur EU. Arkivbild.

Foto: Aaron Chown/AP/TT

Politik2020-12-24 13:50

Han säger sig vara väldigt nöjd med att ha fått igenom ett frihandelsavtal.

– Avtalet försvarar jobb, låter varor säljas utan tullar och importkvoter i EU, och kommer att låta våra företag göra mer affärer med våra europeiska vänner, säger Boris Johnson på en presskonferens i London på julafton.

Han medger att både Storbritannien och EU fick ge med sig när det gäller den omstridda fiskefrågan.

– Vi ville exempelvis ha tillgång till och full kontroll över våra fiskevatten. EU ville ha en övergångsperiod på fjorton år, vi ville ha tre år, och vi kom överens om fem och ett halvt, säger han.

Enligt den brittiska regeringen kommer EU-domstolen ECJ inte att ha någon makt över Storbritannien. "Vi kommer att ha full politisk och ekonomisk självständighet från den 1 januari", heter det i ett uttalande från den brittiska regeringen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att avtalet som slutits är rättvist och balanserat.

– Det har varit en lång och krokig väg, men vi har fått ett bra avtal. Vi kommer att fortsätta att samarbeta inom områden som klimat och säkerhetspolitik, och vi har säkrat fem och ett halvt år av full förutsägbarhet för våra fiskare, säger hon på en presskonferens i Bryssel.

Ses före nyår

EU-parlamentets gruppledare kommer nu att träffas den 28 december för analysera avtalet i detalj innan man beslutar om att ge sitt godkännande, uppger EU-parlamentets talman David Sassoli på Twitter.

"Vi kommer att agera ansvarsfullt för att minimera störningar för medborgarna och förhindra kaoset av ett avtalslöst scenario", skriver han.

EU-ambassadörerna kommer i sin tur att träffas på juldagen för att granska avtalet, enligt en talesperson för EU. Chefsförhandlaren Michel Barnier kommer att ge en summering av förhandlingarna under mötet.

Det brittiska underhuset har sammankallats till den 30 december, uppger Reuters.

Sista minuten

Trots att EU och Storbritannien förhandlat hela året, satt parterna natten till julafton med att försöka bena ut de sista detaljerna. En uppgörelse i sista minuten ger visserligen ett bättre läge än en skilsmässa i blindo, men ställer ändå parterna mycket längre ifrån varandra än någon trodde när britterna för fyra år sedan röstade för utträde ur EU, skriver Reuters.

Storbritannien lämnade formellt EU den 1 januari i år, men övergångsperioden har i stort sett inneburit att inget ändrats i praktiken för handel och resor.

Detaljerna i avtalet är ännu inte offentliggjorda, men parterna har nu enats om noll-tullar och oförändrade kvoter som kommer att hjälpa till att underlätta handeln av varor som utgör hälften av det årliga handelsutbytet på omkring 7 400 miljarder kronor.

Överenskommelsen kommer också att bevara fredsuppgörelsen om Nordirland, en prioriterad fråga för USA:s blivande president Joe Biden.

Uppåt på börsen

Europas börser reagerade på avtalet med stigande kurser och även pundet steg. Men det innebär ändå att Europas näst största ekonomi går ut ur EU:s gemensamma marknad och tullunion.

Det aktuella avtalet gäller varuhandel men inte finansiella tjänster – den sektor som gjort London till den enda finanshuvudstad i världen som kan tävla med New York. Den brittiska ekonomin är till 80 procent tjänstedriven.

Varuhandeln kommer att omgärdas av fler regler och byråkrati och därmed kosta mer. Allting från säkerhetsbestämmelser för livsmedel till branschspecifika certifieringar kommer att ändras.

Hetsiga utspel

De svåra förhandlingarna över flera månader har självklart försvårats av coronapandemin och dessutom störts av hetsiga utspel i både London och Paris.

Storbritanniens import från EU är enligt Reuters cirka 107 miljarder dollar mer värd än exporten dit. Man detaljdiskuterade under natten fiskefrågor – viktigt för den lilla brittiska fiskeflottan, men den sektorn utgör ändå bara 0,1 procent av Förenade kungadömets BNP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!