Britterna efterfrågar "mer realism" från EU

Britterna kräver att EU ändrar sitt förhållningssätt till Storbritannien innan tiden rinner ut för att enas om ett handelsavtal. Från Bryssel växer samtidigt misstron mot London efter ett djärvt utspel från Boris Johnson.

Storbritanniens chefsförhandlare David Frost (till vänster) tillsammans med sin EU-motpart Michel Barnier. Arkivbild.

Storbritanniens chefsförhandlare David Frost (till vänster) tillsammans med sin EU-motpart Michel Barnier. Arkivbild.

Foto: Yves Herman/AP/TT

Politik2020-09-08 07:45

Fiske och rättvisa konkurrensregler är två av de tvistefrågor som fortfarande är på dagordningen då Storbritanniens chefsförhandlare David Frost i dag möter sin EU-motpart Michel Barnier i London.

Sedan flera månader råder något av ett dödläge i samtalen, och möjligheterna att nå en överenskommelse innan övergångsperioden löper ut i december krymper varje dag.

Förbereder australisk lösning

– Vi efterfrågar mer realism från EU när det gäller vår status som självständigt land, säger Frost inför tisdagens möte med Barnier i London, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Om de inte kan uppbåda det inom den mycket begränsade tid som återstår kommer vi att handla med villkor som liknar de EU har med Australien, fortsätter han, och tillägger att förberedelserna för en sådan lösning redan är i full gång.

Storbritannien lämnade EU den 31 januari i år, efter 47 års medlemskap. Fram till årsskiftet råder dock en övergångsperiod då det mesta är "business as usual", för att underlätta omställningen. Innan dess måste parterna komma överens om handel och en rad andra frågor kopplade till den framtida relationen.

Från EU-håll växer oron efter uppgifter i tidningen Financial Times i måndags, som gör gällande att brittiska regeringen senare i veckan ska lägga fram en lag som i praktiken strider mot delar av utträdesavtalet som Storbritannien och EU enades om i fjol.

"Folkrättslig förpliktelse"

Bland annat rapporteras premiärminister Boris Johnson vilja vattna ur kravet på att nordirländska företag måste fylla i tullpapper för det de skickar till resten av Storbritannien, något som inte fallit i god jord i Bryssel.

"Jag litar på att den brittiska regeringen uppfyller utträdesavtalet, som är en folkrättslig förpliktelse och en förutsättning för varje framtida partnerskap", skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i måndags på Twitter.

En talesperson för Johnson har tonat ned sprängkraften, och hävdar att det bara handlar om "begränsade och förnuftiga åtgärder". Det har dock inte hindrat politiker i Dublin och Belfast från att reagera kraftfullt. Minnet av den väpnade konflikten på Nordirland är fortfarande starkt, och många befarar att en "hård" gräns skulle kunna hota freden.

Flera bedömare har tolkat utspelet om Nordirland som främst ett sätt för Johnsonregeringen att öka trycket på EU.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!