Castillo utropar sig till vinnare i Peru

Rösträkningen pågår fortfarande efter presidentvalet i Peru. Och det är fortfarande för jämnt mellan de två kandidaterna för att kunna utse någon till vinnare. Men vänsterkandidaten Pedro Castillo säger att han blir landets näste president, medan hans motståndare Keiko Fujimori kräver att en halv miljon valsedlar ogiltigförklaras eller granskas.

Presidentkandidaten Pedro Castillo.

Presidentkandidaten Pedro Castillo.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Politik2021-06-10 08:49

Med över 99,8 procent av rösterna räknade leder Castillo med 50,2 procent mot Fujimoris 49,8.

Högerkandidaten Fujimori kräver att rösterna från över 800 vallokaler, motsvarande 200 000 röstsedlar, ska ogiltigförklaras. Dessutom vill hon att 300 000 röstsedlar ska granskas.

– En halv miljon röster står på spel, säger Fujimori under en presskonferens.

Morales gratulerar

Landets valkommission Onpe har ännu inte velat utropa någon segrare, men Castillo säger att det enligt de egna observatörerna står klart att han vinner. Han tackar också för gratulationer från utländska regeringar och ambassader.

Men inget lands regering har ännu officiellt erkänt Castillo som segrare, även om Bolivias tidigare vänsterpresident Evo Morales har skickat gratulationer via Twitter.

Castillo ledde under natten mot torsdag svensk tid med omkring 67 000 röster, men då räkningen fortfarande pågår och röster ifrågasätts av båda sidor spår Onpe att det slutgiltiga resultatet kommer att dröja. Kanske så länge som tio till tolv dagar.

Många utlandsröster

Precis som vid tidigare presidentval i Peru drar rösträkningen ut på tiden. Det beror delvis på att valsedlar ska fraktas från avlägsna landsbygdsområden till huvudstaden Lima liksom från utlandet. En miljon av landets röstberättigade bor utomlands.

Fujimori har tagit de flesta av de räknade utlandsrösterna, men Castillo är mycket populär bland väljare på landsbygden. Och det kommer att bli svårt för Fujimori att komma ikapp, menar analytikern Hugo Otero.

– Eftersom det antagligen finns fler röster kvar att räkna i Peru än utomlands, säger han.

Sent på onsdagskvällen lokal tid samlades Castillos anhängare utanför Onpes valkontor i centrala Lima, medan en manifestation för Fujimori genomfördes i en park i staden. Fujimorianhängarna påstår att det har förekommit valfusk.

Bakgrund: Skillnader – och likheter – mellan Perus valrivaler

Den avgörande omgången i årets ovanligt polariserade presidentval i Peru är till stora delar en kamp mellan två motpoler.

Till vänster står 51-årige Pedro Castillo, som länge arbetat som grundskollärare på landsbygden. Han gjorde sig ett namn 2017 då han ledde en lärarstrejk som omfattade flera regioner och pågick i 75 dagar.

Han överraskade de flesta när han, som nykomling på den nationella politiska scenen och företrädande det socialistiska partiet Perú Libre (Fria Peru), tog hem flest röster i den första valomgången i april.

Född i en by i regionen Cajamarca i nordvästra Peru, långt från huvudstaden Lima, och med en förkärlek att färdas till häst skiljer han sig i framtoning från landets etablerade politiker.

Han har gått till val på en vänsterradikal politik med förslag om mer statlig reglering av ekonomin och omfördelning av välstånd. Bland huvudförslagen finns en rejäl höjning av vinstskatten för de multinationella företag som utvinner viktiga naturresurser som mineraler, olja och gas, samt betydande investeringar i utbildning och jordbruk.

Han vill också att landets nuvarande konstitution, som skrevs 1993 under den auktoritäre och sedermera fängelsedömde presidenten Alberto Fujimori, görs om.

Med slagorden "Inga fler fattiga i ett rikt land" har Castillo framför allt fångat upp ett missnöje bland de många fattiga utanför städerna.

Rivalen, 46-åriga Keiko Fujimori, är ett välkänt ansikte i Peru. Som i viss mån politisk arvtagare till fadern Alberto Fujimori, och själv under utredning för misstänkt kampanjfinansieringsbrott, är också hon en splittrande kraft.

Keiko Fujimori var kongressledamot 2006–2011 och har två gånger tidigare försökt bli president, 2011 och 2016. Båda gångerna föll hon på målsnöret i den avgörande valomgången.

Hon är född i Lima och har studerat företagsekonomi vid Boston University i USA. Som ledare för högerpartiet Fuerza Popular (ungefär Folklig styrka), för närvarande fjärde största parti i kongressen, står hon för ett bevarande av den marknadsliberala modell som länge gällt i landet.

Hon lovar bland annat satsningar för att göra fler jobb vita, för att minska problemen med den stora informella sektorn, och att underlätta för företagande. Hon föreslår också särskilda stöd till dem som drabbats ekonomiskt av pandemin.

I andra frågor delar hon dock en socialkonservativ inställning med rivalen Pedro Castillo. Båda står för traditionella familjevärderingar och är emot fri abort och samkönade äktenskap, även om Fujimori öppnat för registrering av samkönade partnerskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!