Chockgranater mot demonstranter i Belarus

Tiotusentals människor i Belarus har för elfte söndagen i rad givit sig ut på gatorna för att protestera mot regimen. I huvudstaden Minsk rapporteras kravallpolis ha avlossat chockgranater för att skingra människomassorna.

Säkerhetsstyrkor och demonstranter på gatorna i Minsk på söndagen.

Säkerhetsstyrkor och demonstranter på gatorna i Minsk på söndagen.

Foto: AP/TT

Politik2020-10-25 15:10

Ända sedan det kritiserade presidentvalet den 9 augusti – som enligt officiella men starkt ifrågasatta siffror vanns stort av den sittande Aleksandr Lukasjenko – har oppositionen demonstrerat med krav på hans avgång och ett nytt val.

Även på söndagen strömmade tiotusentals ut på gator och torg i huvudstaden Minsk och andra städer, samtidigt som även säkerhetsstyrkorna mobiliserade, tunnelbanestationer stängdes, vägar spärrades av och mobiltrafiken begränsades.

Oppositionen har manat till generalstrejk med början på måndag för att sätta press på den 66-årige Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994.

Flera gripna

Demonstranter i Minsk skanderade "Strejka", viftade med landets gamla rödvita flagga – som är en symbol för oppositionen – och slog på trummor.

Enligt människorättsorganisationen Vesna har nästan 160 människor gripits i Minsk under dagen.

Där greps bland andra två lokala journalister, enligt en lokal journalistorganisation. I staden Lida i västra Belarus greps tiotals demonstranter som också möttes av säkerhetsstyrkornas tårgas, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, skriver i ett uttalande att en generalstrejk bryter ut på måndagen om inte regimen lever upp till "folkets ultimatum".

"I dag har regimen återigen visat belarusier att våld är det enda den är kapabel till", skriver hon på meddelandetjänsten Telegram på söndagen.

"Därför inleds en nationell strejk i morgon, den 26 oktober", fortsätter hon.

Oklart hur många

Men hon medger att det är oklart hur många som faktiskt kommer att strejka.

Många belarusier räds myndigheternas hot och påtryckningar och är rädda för att förlora sina jobb, sade hon under ett besök i Köpenhamn på fredagen.

– Vi organiserar inte strejkerna själva, det är upp till människor att på egen hand besluta om de är redo eller inte.

USA, EU, Storbritannien och Kanada har alla infört sanktioner mot regimen efter valet. Ryssland har däremot ställt sig på Lukasjenkos sida.

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Valet var enligt bedömare inte demokratiskt. Oppositionsledare greps före valet och det finns en rad rapporter om valfusk.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!