Chockgranater mot demonstranter i Minsk

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja erkänner inte Alexandr Lukasjenkos seger i Belarus presidentval. Det gör inte heller tusentals upprörda demonstranter som gått ut på huvudstaden Minsks gator i protest.

En man står framför en valaffisch i Minsk, Belarus.

En man står framför en valaffisch i Minsk, Belarus.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Politik2020-08-09 07:35

Efter en valupptakt som präglats av massdemonstrationer och gripanden av oppositionella blev resultatet det väntade: Den officiella vallokalsundersökningen ger Lukasjenko 79,7 procent av rösterna mot 6,8 procent för Tichanovskaja.

Enligt internationella observatörer har det dock inte hållits fria och rättvisa val i Belarus på årtionden, och utmanaren erkände inte resultatet.

– Jag tror på mina egna ögon och jag ser att majoriteten är med oss, sade Tichanovskaja efter att de preliminära siffrorna offentliggjorts.

Enligt USA-finansierade Radio Liberty får Tichanovskaja 81,5 procent av rösterna – mot 6 procent för Lukasjenko – när vallokalsundersökningarna från 21 belarusiska beskickningar där utlandsboende röstat har sammanställts.

Gripanden i Minsk

I huvudstaden Minsk har tusentals samlats i spontana protester mot valresultatet och polisen har använt chockgranater och vattenkanoner mot demonstranterna. Lokala medier rapporterar om liknande scener runt om i landet och på Twitter uppger den belarusiske journalisten Franak Viačorka att sammandrabbningar pågår i över 20 städer.

"Polisen attackerar brutalt människor som försöker samlas för att protestera mot det riggade valet", skriver han.

Från städerna Zhodzina och Baranovichi kommer samtidigt vittnesuppgifter om att kravallpoliser ska ha sänkt sina sköldar och vägrat gå till angrepp mot demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fängslade kandidater

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja de senaste veckorna.

Lukasjenkos svar på de massiva demonstrationerna inför valet har varit hårt och enligt människorättsorganisationer har omkring 1 300 oppositionella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som "fejkade nyheter och långsökta anklagelser" och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.

– De är inte värda tillräckligt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Presidenten har också på förhand varnat människor att ge sig ut på gatorna efter söndagens val. Hela kvarter i Minsk har spärrats av och internet rapporteras vara nedsläckt.

Fakta: Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering. Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

Belarus skiljer sig från grannländerna Ukraina och Ryssland då det inte finns lika många oligarker i landet. Det är fortfarande en statsapparat som domineras av gamla kommunister och säkerhetsfolk från forna Sovjetunionen. Landet är inte lika korrumperat som grannarna men samtidigt använder statsapparaten själv hårdhänta metoder.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Den opposition som finns i Belarus verkar under svåra omständigheter och samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden m.fl.


Fakta: Oppositionen

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!