Löftet om fler doser till länder utanför EU tog statsminister Stefan Löfven (S) med sig till tisdagens fortsatta EU-toppmöte i Bryssel.
– Först och främst ska vi vaccinera Sverige, utan förseningar. Men vi har också tecknat oss för fler doser än vad vi behöver. I dag kommer jag att meddela EU-kretsen att Sverige kommer att kunna bidra med minst tre miljoner doser till det gemensamma EU-åtagandet, sade Löfven (S) på en svensk pressträff inför mötet.
Vilket sorts vaccin det handlar om kunde han dock ännu inte uppge.
– Vi kommer att få ett överskott av doser och då är det rimligt också att vi naturligtvis delar med oss av det, för hela världen behöver vaccineras. Men exakt vilka och exakt när – där är vi inte ännu, sade statsministern.
Hundra miljoner
Även Danmark bidrar med lika mycket, meddelade statsminister Mette Frederiksen (S), enligt nyhetsbyrån Ritzau.
De svenska och danska doserna ingår i de 100 miljoner doser som EU-ländernas ledare under tisdagen har utlovat till det internationella vaccinsamarbetet Covax "före årsskiftet".
Bland annat har både Tyskland och Frankrike preliminärt aviserat att de kommer att bidra med vardera 30 miljoner doser till Covax.
"Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) uppmanar till en ökad insats för att garantera globalt rättvis tillgång till covid-19-vaccin och stöder Covax ledande roll på det området", heter det i ett gemensamt uttalande från EU-toppmötet.
Passteknik på plats
Överlag är nu EU-ledarna mer optimistiska om coronaläget.
– Vi har gjort stora framsteg sedan början av maj. Vi ser en nedgående trend i antalet fall och inlagda på sjukhus, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på sin presskonferens efteråt.
Hon hoppas nu starkt på de vaccinpass som EU-länderna och EU-parlamentet enats om att godkänna för att underlätta resandet i sommar.
– It-infrastrukturen är redo på EU-nivå från den 1 juni. Från mitten av juni kommer medlemsländerna att kunna koppla upp sig. Nu ligger nyckeln hos länderna för att se till att deras nationella hälsosystem kan matas med informationen om medborgarnas hälsoläge så att certifikaten kan utfärdas, sade von der Leyen.
Kamp om klimatet
Utöver coronaläget ägnade stats- och regeringscheferna tisdagen åt klimatsituationen. En rejäl diskussion hölls för att ge de olika ländernas inspel inför den stora mängd nya förslag som EU-kommissionen kommer med den 14 juli för att kunna uppnå målet om en utsläppsminskning med 55 procent till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer.
Bland annat väntar ett särskilt utsläppshandelssystem som riktas in på bygg- och vägtransportsektorn.
– Alla länder måste bidra. Det är det viktigaste. Här finns ingen möjlighet att backa nu, sade Löfven inför mötet.
Kortat uttalande
Fortsatt har dock EU-länderna rejält skiftande åsikter om bästa sättet att gå vidare på. Det gemensamma uttalande som planerats på förhand kortades rejält för att bli acceptabelt för alla.
– Men det är en stor framgång att inget medlemsland längre ifrågasätter vår målsättning. Diskussionen handlar nu bara om hur vi kan nå det här på bästa sätt, mest kostnadseffektivt, nyskapande och rättvist, sade Ursula von der Leyen i Bryssel.