Den 21 april får hon öppna den stora uteserveringen på gågatan ett stenkast från Ströget och den 6 maj kan konditoriet också börja ta emot sittande gäster inomhus – allt under förutsättning att planen som en majoritet av folketingets partier har kommit överens om håller.
Men gästerna måste alltså visa upp ett så kallat coronapass, ett intyg i mobilen på att de är färdigvaccinerade mot covid-19 eller att de nyligen har testats negativt.
– Vi har inte fått riktlinjerna ännu, men jag tycker att det är irriterande, säger Marianne Kolos och syftar på att kafé- och restaurangbranschen har hårdare krav på sig än till exempel köpcenter.
Hon förstår inte varför man ska ha coronapass när man sitter ner på en stol på en servering, men inte behöver det när man går in i en butik. Redan nu måste personalen, iförd visir, hålla örnkoll på de kunder som kommer in på konditoriet: De måste ha munskydd och de får bara stå i de rödmarkerade rutor som tejpats på golvet.
Hittills har pandemin inneburit att omsättningen på Konditori La Glace minskat med 80 procent och 30 anställda är permitterade.
– Men företaget är 150 år, så vi har en viss erfarenhet av kakor och kriser. Vi har varit med om både spanska sjukan och världskrigen, så vi klarar oss.
Bara hämtmat
Nur Akdag, som driver en kebabrestaurang på Nørrebrogade i Köpenhamn, säljer i dagsläget bara hämtmat. Stolar och bord i lokalen är avspärrade med rödvita tejpremsor.
Trots att han enligt öppningsplanen ska få ta emot sittande matgäster från den 6 maj tror han inte på bättre rull på affärerna då.
– Det är inte bra. Många kommer inte att vilja skaffa coronapass, säger han.
Han tror inte att hans kunder kommer att vara beredda att gå och testa sig flera gånger i veckan bara för att kunna sitta på en servering och äta. Dessutom tror han att många ogillar att han i så fall också måste notera kundernas namn, ett krav som motiveras med att det måste gå att genomföra smittspårning.
– Så länge det är krav på coronapass kommer jag bara att kunna sälja takeaway, säger Nur Akdag.
Slut på coronafrisyrerna
I Danmark har coronafrisyr blivit ett begrepp efter att landets frisersalonger tvingades bomma igen strax före jul. Men den 6 april är det slut på hemmafixandet med egen trimmer eller sax, för då är det fritt fram för frisersalongerna att öppna igen – men bara för kunder med coronapass.
– Vi respekterar kravet på coronapass och ser nödvändigheten i det. Det är okej, säger Tommy Nielsen, delägare i Köpenhamns största frisörkedja, Rodeo.
Att ta sig en titt i kundernas mobiltelefon är ingen stor sak, tycker han. Några kunder kommer kanske tycka att det är integritetskränkande, men han tror att de är väldigt få.
– Vi kommer inte att vara poliser, men vi följer riktlinjerna för att kunna hålla öppet.
Danskarna har lärt sig mycket av det första pandemiåret och därför tror Tommy Nielsen att återöppnandet blir mycket lättare den här gången än efter den första stängningen förra våren. Rodeokedjans salonger tog totalt emot 60 000 kunder förra året och inte i något fall har en kund smittats av sin frisör eller vice versa.
– Ungefär 200 kunder ringde oss och sade att de visat sig vara smittade och då testades de frisörer de hade varit hos, men ingen av dem hade blivit smittad, säger han.