Dämpat efter samtal Johnson–von der Leyen

Med bara två veckor kvar till en hotande "hård brexit" har hoppet ännu inte helt övergett förhandlarna. Men ett sent ledarsamtal gav inte mycket anledning till optimism om en lösning före årsskiftet. Fast senast på söndag vill EU-parlamentet ha besked.

Franske Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i jakten på ett framtida handels- och samarbetsavtal med Storbritannien. Arkivfoto.

Franske Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i jakten på ett framtida handels- och samarbetsavtal med Storbritannien. Arkivfoto.

Foto: Yves Herman/AP/TT

Politik2020-12-17 14:10

Under torsdagskvällen höll den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett telefonmöte för "diskutera sakernas tillstånd i de pågående förhandlingarna", som det uttrycktes i ett uttalande från Johnsons kansli.

Efter samtalet konstaterade von der Leyen på Twitter att "stora svårigheter består, främst när det gäller fiskefrågorna", rapporterar Reuters.

Hon skrev samtidigt att "väsentlig framgång" nåtts inom flera områden.

Redan på fredag?

Den brittiska sidan slog efter samtalet fast att det är väldigt kort om tid och att det nu är "mycket troligt att det inte blir något avtal, såvida inte Bryssel väsentligt ändrar sin förhandlingsposition".

Tidigare under dagen ansåg EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, enligt källor till nyhetsbyrån AFP inom EU-parlamentet, att det är "svårt, men inte omöjligt" att nå en uppgörelse redan på fredagen om ett omfattande handels- och samarbetsavtal med Storbritannien.

Officiellt var dock Barnier mer försiktig. "Goda framsteg, men de sista hindren återstår. Vi kommer bara att godkänna en uppgörelse som skyddar EU:s intressen och principer", skrev han på Twitter efter att ha informerat EU-parlamentets gruppledare om läget.

På fredagsmorgonen ska även EU-ländernas ambassadörer få senaste nytt från Barnier.

Säkrar nödåtgärder

EU-parlamentet vill att förhandlarna når i mål senast under helgen.

Parlamentet "är redo att organisera en extrainsatt session mot slutet av december, om en uppgörelse har nåtts senast midnatt på söndag den 20 december", heter det i ett gemensamt uttalande från parlamentets gruppledare, där man samtidigt manar EU-kommissionen att så snabbt som möjligt förse ledamöterna med de provisoriska texter som tagits fram.

Redan på fredagen väntas EU-parlamentet spika de nödåtgärder som EU-kommissionen tagit fram för att säkra åtminstone flyg- och lastbilstransporter och ett fortsatt fiske, även om det inte blir någon större brexitavtal.

Under 50 procent

För att nödåtgärderna ska gälla krävs förstås att även Storbritannien säger ja.

Innan Johnson och von der Leyen höll sitt telefonmöte uttalade sig biträdande premiärminister Michael Gove för Reuters. Han förklarade då att London har en "positiv syn" på förslagen, även om man ännu inte tagit något beslut.

Gove betecknade samtidigt sannolikheten för att det verkligen blir ett större avtal med EU för "mindre än 50 procent".

– Tyvärr tror jag att det är mer troligt att vi inte kommer att nå ett avtal, sade han inför ett av det brittiska parlamentets utskott.

Fakta: EU:s nödåtgärder

EU-kommissionen har lagt fram fyra nödåtgärder för att lindra situationen om det inte går att enas med Storbritannien om ett större handels- och samarbetsavtal som kan gälla från den 1 januari.

Åtgärderna är till för att säkra flygtrafiken under sex månader, ordna tillfälliga säkerhetscertifikat för flygplan, säkra en "grundläggande" gods- och passagerartrafik på landsvägarna samt skapa ett ramverk för att ordna ömsesidig tillgång till varandras fiskevatten i ytterligare ett år eller tills en fiskeuppgörelse kan nås med Storbritannien.

EU-parlamentet väntas formellt godkänna åtgärderna under fredagen. För att de ska träda i kraft måste även Storbritannien säga ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!