"Den här revolutionen är vår chans"

Minst tolv demonstranter uppges ha dödats av polis vid fortsatta protester i Myanmar under lördagen. Nu har en representant för den av militärjuntan bortkuppade regeringen uppmanat till fortsatt motstånd.

Protesterna i Myanmar fortsätter.

Protesterna i Myanmar fortsätter.

Foto: AP/TT

Politik2021-03-13 06:53

– Det här är landets mörkaste stund och nu närmar sig gryningen, säger Mahn Win Khaing Than.

Precis som de flesta av sina partikollegor i det tidigare regeringspartiet NLD – den fängslade ledaren Aung San Suu Kyis parti – håller han sig för närvarande gömd. Uttalandet kom via Facebook.

Protesterna beskrivs som en revolution.

– För att bilda en federal demokrati, vilket alla våra bröder som har lidit under flera sorters förtryck i flera decennier har drömt om, så är den här revolutionen vår chans att tillsammans kämpa mot det målet, säger Mahn Win Khaing Than.

Minst tolv döda

Enligt lokala medier har mer än tolv personer dödats av militärjuntan vid lördagens protester.

Totalt har fler än 70 människor har dödats i Myanmar under protesterna mot militärstyret.

Stormaktskvartetten "The Quad", USA, Indien, Australien och Japan, har enats om att arbeta tillsammans för att återinföra demokrati i landet, som dock har betydligt närmare band till Kina än till någon av västmakterna.

Flera länder agerar

I ett gemensamt uttalande från kvartetten heter det:

"Som långvariga vänner till Myanmar och dess folk understryker vi det omedelbara behovet av att återställa demokratin och vikten av att stärka den demokratiska motståndskraften."

Fler länder har agerat med anledning av oroligheterna i landet. Före detta kolonialmakten Storbritannien uppmanade under fredagen sina medborgare att lämna Myanmar på grund av "politiska spänningar och oro". Sydkorea meddelade att de bland annat stoppar försvarsutbyte. Ryssland sade att de "analyserar" situationen och att de är oroade över det stora antalet civila dödsoffer.

Polens utrikesdepartement säger att en polsk journalist greps i veckan. Det är i så fall den andra utländska journalist som gripits i landet under protesterna. En japansk journalist hölls tillfälligt kvar av polis i februari.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 70 personer har dödats av militären.

Källor: NE, Landguiden, AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!