Hur ska det nya asylsystemet fungera?
Tanken är att ett mottagandecenter för asylsökande ska upprättas i ett land utanför Europa. Där ska hela handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ske. Det ska dock inte gå att söka asyl direkt vid mottagandecentret, utan det måste ske vid exempelvis den danska gränsen.
I ett första skede kommer varje asylansökan behandlas individuellt i Danmark. Danska myndigheter ska bedöma om det finns särskilda skäl – exempelvis allvarlig sjukdom – för flyktingen att trots allt genomgå asylprocessen i Danmark eller om en överflyttning till mottagandecentret ska ske.
Om asyl sedan beviljas ska flyktingen dessutom inte integreras i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet personen befinner sig i, alternativt flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.
Hur allt detta ska fungera i praktiken är dock fortfarande till stora delar oklart.
Ska Danmark inte ta emot några asylsökande?
Om asylsystemet går från teori till verklighet, så som det har beskrivits hittills, innebär det att Danmark i princip kommer att ta emot noll flyktingar som sökt asyl spontant. Den danska S-regeringen har i stället öppnat för att återigen ta emot kvotflyktingar från FN, något som landet inte har gjort på flera år.
Vilka länder är aktuella?
Egypten, Tunisien, Rwanda och Etiopien är länder som regeringen ska ha haft en dialog med, enligt Jyllandsposten. Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har sagt att regeringen har haft dialog med 5–10 länder om sina planer, men han vill inte uppge vilka länder det handlar om.
Tesfaye besökte i april Rwanda, men säger att det inte pågår någon konkret diskussion med landet eller att det finns något avtal med den rwandiska regeringen om att upprätta ett mottagningscenter där.
Invandringsministern har sagt att folketinget ska få säga sitt när ett avtal väl ska ingås med ett annat land.
Vad säger omvärlden?
Kort efter att folketinget röstat igenom S-regeringens förslag riktade EU-kommissionen kritik mot planerna. Kommissionen anser att det väcker frågor både vad gäller "tillgång till asylprocedurer och effektivt skydd", och att planerna inte är möjliga under nuvarande EU-regler eller är i linje med det förslag som EU-kommissionen lagt om en ny pakt för migration och asyl. Samtidigt har Danmark ett undantag på asyl- och migrationsområdet, vilket gör att det är oklart hur kommissionen kan agera.
FN:s flyktingkommissariat UNHCR har tidigare uppmanat folketinget att förkasta förslaget eftersom det skulle underminera det internationella flyktingsamarbetet.
Även organisationer som Röda korset, Amnesty International och Rädda Barnen har riktat kritik mot planerna – framför allt för avsaknaden av detaljer kring exempelvis hur mänskliga rättigheter och en rättssäker asylprocess ska värnas.